ENTREVISTA A MIQUEL COLLELL | 17/02/2010  RuralCat

Miquel Collell  "EuroPorc no és sols un congrés de dos dies sinó que està present tot l'any"

Miquel Collell

Miquel Collell és veterinari de porcí i professor associat a la facultat de veterinària de la UAB. A més, és el Director del congrés EuroPorc, organitzat conjuntament per l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Vic (IMPEvic), la Cambra de Comerç de Barcelona, Caixa de Manlleu i el DAR. Entre veterinaris, tècnics del porc, empresaris del sector i ramaders hi haurà prop de 400 inscrits a l'edició d'enguany de l'EuroPorc. RuralCat l'ha entrevistat per a conèixer de primera mà el que hi trobaran els assistents que acudeixin al congrés.
EuroPorc ha arribat ja a la seva vuitena edició. Quines novetats es presenten respecte anys anteriors?
Hem volgut donar una gran importància al tema econòmic en dos vessants principals: l'un en el pes del comerç mundial en la carn de porc, i l'altre en una reflexió sobre la situació actual. En aquest sentit hem buscat figures tan destacades com Carlo Trojan (ex Secretari General de la Comissió Europea i President del Consell Internacional de Política Comercial d'Agricultura i Alimentació), Manfred Kern (cap de l'àrea de Bayer CropScience AG. Alemanya) i Xavier Sala i Martín (economista i professor a les universitats de Columbia i Pompeu Fabra) que ens donaran el seu particular punt de vista.

"Hem volgut tenir figures de primer nivell perquè ens parlin de primera mà temes rellevants des del punt de vista econòmic, de consum i de mercat"


Quines seran les temàtiques principals que es tractaran durant les matinals tècniques i econòmiques?
Hem volgut tenir figures de primer nivell perquè ens parlin de primera mà sobre temes rellevants des del punt de vista econòmic i des del punt de vista de consum i de mercat. Parlarem del consum de carn de porc i de les seves possibilitats a nivell mundial, parlarem de la globalització i de la importància, a nivell internacional, del comerç de la carn de porc. També a la taula rodona parlarem del porc des del punt de vista nutricional i dels seus valors. A nivell econòmic el professor Sala Martin ens parlarà de l'impacte del sector primari en l'economia mundial i dels punts de superació que passen per la innovació. Finalment parlarem de la incidència de la variabilitat en la producció porcina i dels beneficis que podem obtenir si la millorem.
En què consisteix el congrès virtual?
El congrés virtual consisteix en la possibilitat de fer un seguiment de la trobada una vegada hagi finalitzat. És a dir, gràcies a les noves tecnologies podem escoltar i seguir totes les ponències dels conferenciants, incloent les dels anys passats. Amb això, EuroPorc no és sols un congrés de dos dies sinó que està present tot l'any.
En aquesta edició el país convidat és Polònia. Perquè s'ha escollit aquest país?
Per forces raons. La primera perquè és un dels grans països productors europeus, la segona perquè com a país en desenvolupament pot tenir la necessitat de productes que nosaltres els podem oferir, la tercera per a trobar ponts de diàleg i comunicació...

"Amb la nova Llei de benestar animal la pregunta és òbvia, podrà una granja amb menys cens mantenir la seva rendibilitat?"


També hi haurà una jornada tècnica al voltant de la Llei de Benestar animal. A grans trets, com està afectant aquesta llei a les explotacions catalanes?
Aquesta llei pot arribar a afectar molt les explotacions, especialment aquelles que no disposin de la possibilitat d'ampliar la superfície construïda. Hem de tenir en compte que una de les conseqüències de la llei és precisament la de donar mes espai a les truges a partir de les 4 setmanes de gestació, i si no es disposa d'aquest espai aleshores sols quedarà l'opció de reduir el cens. Aleshores la pregunta és òbvia, podrà una granja amb menys cens mantenir la seva rendibilitat? EuroPorc ha cregut que enguany era totalment necessari parlar del benestar des de diferents punts de vista: sanitari, econòmic, el del transport i el de la castració.
Quin és el futur de les explotacions porcines a Catalunya i la resta de l'estat espanyol?
El futur és difícil de predir ja que moltes coses poden fer variar de cap a fi allò que es creia com a cert. No obstant, penso que caldria que no sols a Catalunya si no també a l'estat espanyol pensar més en el sector primari. S'hauria de mimar-lo més i veure que es a la llarga un sector estratègic. Un país sense menjar no pot fer res, i nosaltres, el sector primari, som els que donem menjar a la societat. En aquest context tota mena d'explotacions hi tenen lloc i fins i tot el seu nínxol de mercat.