ENTREVISTA A FRANCESC BLANCH | 17/02/2010  RuralCat

Francesc Blanch  "La verema d'enguany ha estat formidable"

Francesc Blanch

Francesc Blanch

En Francesc Blanch és el president del Celler de Capçanes (Priorat) des de l'any 1985. En aquest temps ha estat testimoni i partícip del grans canvis que ha viscut la cooperativa, que l'han convertit en un referent en investigació i l'elaboració de vins de qualitat. Quan l'any 1995 el Celler va llançar al mercat el Flor de Primavera, primer vi kosher produït a Espanya des del 1492, va iniciar una nova etapa de reconeixement nacional i internacional, que ja no ha abandonat. RuralCat ha parlat amb en Francesc sobre l'evolució del celler que presideix, així com del present i futur del vi de Montsant.

Ja fa uns quants anys que va arribar a la presidència del Celler de Capçanes. Quines modificacions ha viscut el celler en aquest període?

El Celler de Capçanes ha sofert un canvi radical a causa de dos factors. Al voltant dels anys 90 el Priorat va veure's sacsejat gràcies a un grup d'enòlegs que van potenciar les dues meravelles que ens caracteritzen: el sòl, mineral, pedregós, agraït, i les vinyes velles, gairebé centenàries de Garnatxa. Al celler vam obrir els ulls i vàrem contractar un enòleg: això va suposar deixar de banda la producció de vi a doll per a passar a fer vins d'ampolla de qualitat. L'altre gran pas va esdevenir amb l'arribada de la comunitat jueva al poble i l'acord de vinificar al celler el primer vi kosher d'Espanya. Va caldre modificar instal·lacions, modernitzar el Celler, en definitiva. El nostre kosher, Flor de Primavera, té la particularitat de ser elaborat i manipulat només per mans jueves sota l'atenta supervisió del rabí de la comunitat jueva de Barcelona. Això si, un cop embotellat pot ser consumit per un jueu o per qualsevol altra persona.
Quines diferències, hi ha entre un vi kosher (apte segons la religió jueva) i un que no ho sigui?

El procés kosher comença quan es descarrega el raïm al celler per part del rabí (qualsevol pot veremar, no cal ésser jueu). El cupatge el decideix l'equip d'enòlegs del celler però tret de donar les directrius, els membres del celler no poden tenir cap tipus de contacte amb el vi fins que està embotellat. És per aquest motiu que es considera un vi pur, higiènicament perfecte. El nostre primer Flor de Primavera va néixer al 1995 i des d'aleshores, hem guanyat molt prestigi. Exportem actualment el kosher (i la resta de vins) a més de 40 països de tot el món, tot i que la comunitat jueva de EEUU pesa molt i evidentment, cada cop exportem més allà.

 

"La Garnatxa és una varietat de raïm excel·lent, amb molt de pes de fruita, però alhora molt oxidativa i difícil de treballar"

 


Entre tots els caldos que es comercialitzen a la cooperativa, nomé n'hi ha un que sigui varietal, mentre que tota la resta són de cupatge. Pot explicar quines qualitats organolèptiques diferencien a un tipus de vi i l'altre?

La Garnatxa és una varietat de raïm excel·lent, amb molt de pes de fruita, però alhora molt oxidativa i difícil de treballar. Cabrida és el nostre únic monovarietal al celler (100% Garnatxa de les vinyes velles) un vi amb molt de caràcter i una gran elegància en boca, d'una frescor extraordinària i representatiu, sens dubte, de casa nostra. La resta dels vins del Celler tenen com a protagonistes les dues varietats autòctones (Garnatxa i Samsó) i els cupatges s'han fet amb Sirà, Cabernet Sauvignon, Merlot i Ull de llebre (varietats de més recent plantació) per a arrodonir els vins donant més notes especiades, florals'però sempre amb la filosofia de mantenir l'ànima de la nostra terra.
A Capçanes s'està assajant amb clons de Garnatxa Negra. Quina importància té investigar en aquest camp? Quins resultats s'esperà obtenir d'aquests assaigs?

Ja fa 10 anys que fem aquests assaigs i són bàsics per a reconèixer els clons que donen més qualitat. Hem arribat a la conclusió que el clon autòcton, Garnatxa llisa, és el millor.
A altres regions catalanes s'està assajant amb l'aplicació de reg de forma controlada. Quins avantatges tenen la implantació d'aquests sistemes a les explotacions vitícoles?

A la DO Montsant ja hi ha pagesos que apliquen el reg controlat a les zones més seques i castigades pel sol, a les parcel·les primes de terra. Però cal emfatitzar que és un reg controlat, de suport, que permet al raïm madurar millor, però que es fa servir només quan cal. El canvi climàtic obligarà, cada cop més, a aplicar aquesta mesura.

 

"La DO Montsant és jove, però amb una gran vocació d'aprenentatge i una capacitat extraordinària d'adaptar-se al mercat"

 


Els vins catalans en general, i en concret els de la DO Montsant, tenen cada cop més renom a nivell internacional. A que es deu aquesta millora qualitativa?

La DO Montsant és jove, però amb una gran vocació d'aprenentatge i una capacitat extraordinària d'adaptar-se al mercat. Vins de gran qualitat que cerquen representar un territori i una política de preus amb molt de seny, són les claus del èxit creixent dels nostres vins.
Quines estratègies de futur s'estan plantejant a la DO?

L'ampliació del territori no és massa viable i l'exportació, òbviament està creixent i expandint-se a la recerca de nous mercats (Àsia, Sud-amèrica'). El que és una iniciativa ben rebuda i encertada és l'estudi dels clons i la millora conseqüent de la qualitat del vi.
Darrerament s'ha debatut, a nivell europeu, sobre la possibilitat de produir vins rosats a partir de la mescla de blancs i negres. Quina postura manteniu des del Celler respecte a aquest tema?

Un bon rosat és el joc de la maceració de les pells, tot tenint cura del color i tallant-lo quan és convenient. A causa del gran excedent de vi que pateix el mercat, és una opció viable legalitzar aquest cupatge, però al nostre parer aleshores els cellers que ho vulguin fer haurien de mencionar-ho a la contra etiqueta, per a no defraudar al consumidor. A Capçanes tenim molt poca producció de vi blanc, així doncs, no és el nostre cas.
Per últim, podria fer un balanç de la verema d'enguany?

La verema d'enguany ha estat formidable. Com que l'estiu ha estat molt sec, el raïm s'ha collit molt sa. Hem veremat 150.000 kg més que l'any passat i els vins es preveuen frescos, molt francs, nets i amb una bona estructura. També gaudiran d'un poder d'envelliment molt bo i això ens omple de satisfacció.

Informació relacionada