PREMI PORC D'OR | 17/12/2010  RuralCat

Manel Berenguer  "Una granja de màxim nivell en productivitat no està renyida amb una bona gestió mediambiental"

Els premis Porc d'Or es celebren des de fa 16 anys i s'han convertit en un baròmetre de la producció porcina a nivell estatal. La Granja Castellets, de Pinsos Sant Antoni, ha guanyat 20 guardons en diferents categories i edicions, des de 1998. Enguany, a més de guanyar per segon any consecutiu el Porc de Diamant a la millor granja entre categories, s'ha endut els premis d'or i plata per la productivitat numèrica i nascuts viu. Com és el dia a dia d'una explotació com aquesta i com es sostenen aquests nivells de qualitat i productivitat? Per obtenir una resposta hem entrevistat al seu responsable, en Manel Berenguer.

Manel Berenguer és responsable de la Granja Castellets. Font: Pinsos Sant Antoni.

Els premis Porc d'Or es celebren des de fa 16 anys i s'han convertit en un baròmetre de la producció porcina a nivell estatal. La Granja Castellets, de Pinsos Sant Antoni, ha guanyat 20 guardons en diferents categories i edicions, des de 1998. Enguany, a més de guanyar per segon any consecutiu el Porc de Diamant a la millor granja entre categories, s'ha endut els premis d'or i plata per la productivitat numèrica i nascuts viu. Com és el dia a dia d'una explotació com aquesta i com es sostenen aquests nivells de qualitat i productivitat? Per obtenir una resposta hem entrevistat al seu responsable, en Manel Berenguer.

 

Per tal de poder entendre millor la feina que realitza, ens podria fer un breu resum de la seva trajectòria professional?

Em dic Manel Berenguer i tinc 43 anys. Vaig començar a treballar quan en tenia 14, he treballat a tres explotacions i compto amb 20 anys d’experiència cuidant granges.

Aquest és un ofici on has de ser molt generós, no pots escatimar els esforços i has de ser molt constant. A la Granja Castellets es desmamen entre 15.000 i 18.000 godalls a l’any, això vol dir que setmana rere setmana s’han de cobrir, i pareixen entre 20 i 25 truges, i s’han de fer moltes transicions. Mai no es para, ni els caps de setmana, malgrat que la feina es simplifica els dies festius. Per això entenc que aquesta feina necessita un alt grau d’implicació. Tampoc no podem oblidar que es treballa amb éssers vius i que no es pot permetre que ho passin malament si es pot evitar.

 

Com són l’equip humà i les instal·lacions de la Granja Castellets?

Aquesta explotació va néixer l'any 1965 com a granja de cicle tancat, però l'any 2001 es va signar un acord amb l’Ajuntament i es va transformar, traient la part d’engreix i canviant el cens de truges. És una de les set granges que té Pinsos Sant Antoni i està especialitzada en el cicle de cobriment, gestació i alletament. Quan el garrí té 21 dies marxa fora, a una altra granja per al procés de deslletament. Les instal·lacions comprenen un bloc de maternitat o paridores i un altre de cobriment i gestació; aquest últim dividit en dos parts, una de control i una altra de gestació confirmada. D'altra banda, també tenim les instal·lacions per al personal: els vestuaris, el bany i una saleta per menjar i un lloc per poder dormir, si ens hem de quedar moltes hores.

A la granja treballem dues persones i setmanalment el servei tècnic que ens dóna ajuda, suport i valor afegit, així com novetats o millores per a la granja. Aquí fem de tot, des de la feina més tècnica fins a la més manual. Ah! també tenim tres burros que ens ajuden a mantenir ben tallada l’herba dels voltants.

 

Quina producció ha assolit l'explotació?

Ara estem produint uns 18.000 godalls a l’any, amb un cens que oscil·la entre les 560 i les 570 truges i una mitjana de 31,92 godalls per mare. La finca ha guanyat varies vegades els premis Porc d’Or a la productivitat numèrica. De fet, va ser la primera explotació en aconseguir superar la franja dels 30 garrins per truja i any; tot i que vam començar a guanyar en aquesta categoria amb només 28 garrins. És a dir, que en quatre o cinc anys hem passat a fer quatre godalls més per truja a l’any.

 

Com s’aconsegueix augmentar la productivitat any rere any?

Els costos de producció són cada vegada més elevats i per no reduir més els beneficis s’ha de treure el màxim rendiment del que es té. Per aconseguir això s’ha d’augmentar la productivitat, i per fer-ho possible s’ha invertit en genètica i en molta formació de maneig.

Per exemple, l’any 2003, a la nostra granja vam apostar per un canvi en la genètica. Arran d’una visita a una granja a Dinamarca, Pinsos Sant Antoni va muntar una granja d’àvies dambred i desprès de varies reposicions, el 2005, vam aconseguir canviar la totalitat de la genètica de les mares o llavores, que es cobreixen amb semen finalitzador de pietrain, que és la genètica que dóna una bona qualitat de producte en fresc.

Aquestes llavores ens han permès arribar als 14 godalls per part. Però assolir la nostra mitjana de 12,8 deslletats es una feina molt complicada, perquè un o dos es poden perdre per malformacions o aixafaments i perquè les truges de forma natural només deslletarien uns 10 garrins. S’han de fer moltes transicions de godalls d’una truja a una altra per aconseguir canalitzar els sobrants, amb l’únic problema de què tenen gana, perquè hi ha massa garrins. Això requereix un maneig molt específic, que implica moltes hores de feina, festius inclosos. Potser és aquí on la Granja Castellets marca la diferència i on jo intento explotar el meu gran potencial, que és la constància.


“Per a mi les claus de l’èxit es poden resumir en cinc paraules: alimentació, genètica, implicació, instal·lacions i sanitat”.

 

 

Essent una granja de Pinsos Sant Antoni, quin pes té l’alimentació en la producció?

Jo dic que una manera de entendre el bestiar es humanitzant-lo. Per a les persones utilitzem una expressió molt coneguda, “som el que mengem”, quan parlem dels problemes que té la població derivats d’una dieta errònia. Doncs bé, per al bestiar es pot dir el mateix. L’empresa cuida molt aquest aspecte, les nostres truges tenen la millor alimentació, no només per a gestar bé sinó també per alletar. És una qüestió molt important.

 

El premi Porc d’Or Especial de Diamant, va més enllà de la productivitat i premia a la granja en el seu conjunt. Una de les característiques de la seva empresa és l'acurada relació que manté amb l’entorn. Ens podria explicar les mesures aplicades per controlar els impactes social i mediambiental de l’explotació?

El sector porcí ha estat un motor econòmic de la comarca d’Osona, i s’ha de dignificar el sector, demostrant que una granja de màxim nivell en productivitat no està renyida amb una bona gestió mediambiental.

Aquesta és una granja que està enganxada al poble de Taradell: per aquí passeja molta gent, jubilats, mares amb canalla... que no han d’apartar la vista en veure-la. Tant l’empresa com jo coincidim en la importància de cuidar la seva imatge i invertir-hi. Per això a la granja Castellets no trobaràs un arbre o gespa descontrolats, ni runes ni terra escampades ni un racó de mals endreços; trobaràs una vegetació cuidada, les parets arrebossades per dins i per fora... Això costa un esforç extra però n'estic orgullós. Rebem moltes visites a la granja i desprès se’n van i en parlen.


“Cap altra explotació no ha guanyat quatre premis Porc d’Or Especials: dos de màxima productivitat i dos diamants, i a més tots ells consecutius”.

 

 

Com veu el futur a mig i llarg termini de granges com aquesta, atesa la situació tan delicada que pateix el sector porcí?

No sabria dir-li-ho... El cost del pinso, que representa més del 60 o del 70% del cost de producció, ha pujat desmesuradament per culpa de l'especulació, que és molt difícil d’aturar. A més, s’ha de fer front a despeses extres com les que provocarà l’entrada en vigor de la darrera normativa de benestar animal al 2013.

Hi ha una ambient força pessimista, sobretot perquè les dificultats fa massa temps que s’arrosseguen. Crec que la gent està desmoralitzada perquè els estalvis s’esgoten i els bancs tampoc no ajuden, a més els beneficis són cada vegada menors i no és veu massa la llum. No sé si és certa, però aquesta és la meva percepció.

Els que van començar fa quaranta anys van guanyar diners, el marge era més gran. Ara... s’hauria de mirar cas per cas. Si ets petit i tens uns costos baixos, o si treballes fi i ets productiu continues endavant. Per a mi les claus de l’èxit es poden resumir en cinc paraules: alimentació, genètica, implicació, instal·lacions i sanitat.

 

Què opina dels premis com el Porc d’Or?

La Granja Castellets n’ha guanyat molts i no hi ha cap altra explotació que hagi guanyat quatre premis especials: dos de màxima productivitat i dos diamants, i a més tots ells consecutius.

Són premis honorífics però a mi m’omplen d’orgull. Mai no hagués dit que arribaria a aconseguir tot el que he aconseguit i fer coses com, per exemple, aquesta entrevista. Hi ha gent que ha treballat molt dur tota la seva vida i mai no se'ls ha reconegut res. Estic agraït a l’empresa pel respecte i la confiança que em tenen. A més, quan pujo a recollir-los i veig que potser hi ha 500 persones que estan aplaudint, m’emociono.