ENTREVISTA | 18/05/2018  Ruralcat

Ramon Ribot  “Encara és possible diferenciar noves línies de producte autòcton català de temporada quant al gust, olor i conservació”

La Cooperativa de la Conca de la Tordera es dedica a la producció i distribució de tot tipus de fruites i verdures de temporada com cogombre, carbassó, enciam o coliflor a les zones de l’Alt Maresme i La Selva. El seu producte estrella és el Tomàquet de Penjar, del qual se’n comercialitzen 1.300 tones cada any, i que es distingeix per la seva mida, color, aroma i grau de maduració.

Ramon Ribot és Enginyer tècnic agrícola, especialitat en horta i fruita. Va ser gerent de la Cooperativa Conca de la Tordera fins a finals de 2015, moment en que es va jubilar, tot i que continua col·laborant amb la cooperativa.

Ramon Ribot és Enginyer tècnic agrícola, especialitat en horta i fruita. Va ser gerent de la Cooperativa Conca de la Tordera fins a finals de 2015, moment en que es va jubilar, tot i que continua col·laborant amb la cooperativa.

-Des de quan temps es fa Tomàquet de Penjar a la zona de la Conca de la Tordera? La superfície ha variat molt al llarg dels anys?

Des de l’inici dels cultius d’horta al Maresme hi conviu el Tomàquet de Penjar. S’ha passat de les petites produccions per l’autoconsum i la venda a la plaça a la producció intensiva, mesurada en hectàrees, per abastir la gran distribució.

-Quantes tones es comercialitzen i quin volum de negoci genera el Tomàquet de Penjar per als productors de la seva zona? 

El clima limita el temps de producció dels socis de la cooperativa, pel que solament podem produir de juliol a octubre. La cooperativa complementa aquesta producció amb pagesos i cooperatives de fora de Catalunya i comercialitza uns 2 milions de kg de tomàquet de sucar pa.

-A nivell comercial, cap a on es destinen principalment els tomàquets de penjar?

Aquest producte es destina principalment a la gran distribució, a supermercats i hipermercats com Bon Preu, Caprabo-Eroski, Carrefour, Alcampo, Bon Àrea, etc.

-Quines varietats de Tomàquet de Penjar es fan a la Conca de la Tordera? 

A la nostra cooperativa produïm les varietats de la casa de llavors Fitó i una varietat autòctona.

-Per vostè com ha de ser el Tomàquet de Penjar? Li sembla que la seva opinió és semblant a la del consumidor mig?

Considero que el tomàquet ha de tenir un bon grau de maduració, unes mides d’entre 40 i 50 mm. de diàmetre, un color rosat intens, amb bon aroma al partir-lo i que, al sucar-lo al pa, solament quedi la pell. Pel que ens han traslladat els consumidors, crec que els clients comparteixen la mateixa opinió.

-Veu possible que en el mercat hi convisquin gammes de qualitat diferent i per tant preu diferent en funció del gust, sabor, conservació, olor, etc.?

Sí, ja està passant ara amb algunes marques i presentacions. És possible, encara, diferenciar noves línies de producte autòcton català de temporada quant al gust, olor i conservació.

-Tomàquet de Penjar i pa amb tomàquet van de la mà, perquè creus que és tant apreciada aquesta varietat per fer aquest plat?

Per la diferenciació del producte respecte els tomàquets madurs tradicionals, a l’hora de sucar el pa. El gust, l’olor i la conservació han de marcar la diferencia.

-En els darrers anys es veu més presència de Tomàquet de Penjar al mercat? Hi ha hagut un increment en el consum? En cas afirmatiu, a què creus que és degut?

Sí, ja que ha passat de l’autoconsum i el consum minoritari dels mercats i algunes  botigues tradicionals al majoritari a través dels supermercats. L’increment del consum és degut a la reducció dels preus al consumidor, que l’ha popularitzat. Això està lligat a l’increment de producció per hectàrea, que ha afavorit el productor.

-El Tomàquet de Penjar és un cultiu històric a Catalunya. Quines diferències hi ha entre com es cultivava tradicionalment abans i com es fa ara?

La diferència radica sobretot en les varietats, que són més productives, i en l’aplicació de les noves tècniques de cultiu, com ha passat amb tota l’evolució de l’agricultura. 

-Els productes de la Cooperativa  Conca de la Tordera són d’una gran qualitat. En què es diferencien? 

L’espai on es conreen majoritàriament els nostres productes es situa entre les comarques del Maresme i La Selva. Una gran part, a les rodalies del delta del riu Tordera. Les terres de cultiu s’han format gràcies als sediments dipositats pel riu al llarg del temps. Això ha caracteritzat aquesta zona amb una fertilitat natural que ha afavorit la producció. A més, creiem que la poca industrialització i urbanisme d’aquest paisatge contribueix a una atmosfera neta la qual afavoreix la qualitat dels productes. Especialment, en el cas del tomàquet, disposar d’aigües en contacte amb aqüífers salins fa que la conductivitat de l’aigua de reg en alguns casos sigui més elevada cosa que accentua les seves propietats organolèptiques. A més, no hem d’oblidar de que es tracta de productes de qualitat de pagesos catalans, produïts vora del consumidor, amb una presentació acurada i posats a disposició del consumidor diàriament.