ENTREVISTA | 16/05/2012  AlimenCat/Bta

Víctor Alves  "La internacionalització ens ha portat a focalitzar esforços en la generació de productes innovadors"

Coincidint amb la tretzena edició de la fira Barcelona Tecnologies de l'Alimentació (Bta), centrada en la internacionalització i la innovació de la indústria de maquinària i tecnologia per al sector de l'alimentació i les begudes, Víctor Alves ens explica en aquesta entrevista quina és la situació actual del sector.

Víctor Alves

Víctor Alves és el director d'AMEC AFESPAN, l'Associació Espanyola de Fabricants de Maquinària per a Forn i Pastisseria; AMEC AEFEMAC, l'Associació Espanyola de Fabricants i Comercialitzadors de Maquinària per a la Indústria Càrnia i Afins; i AMEC ALIMENTEC, l'Associació Espanyola de Maquinària, Tecnologia, Ingredients i Serveis per a la Indústria Alimentària.

 
Quina és la situació actual del sector de la maquinària i la tecnologia per a la indústria alimentària?
Els aspectes més rellevants d'aquesta indústria són la seva vocació internacional amb increments constants en exportació al llarg dels últims exercicis. La internacionalització ens ha portat a focalitzar esforços en la generació de productes innovadors, que permetin competir en igualtat de condicions davant propostes d'altres països, i finalment una millora substancial en el seu procés de cost, motivat principalment per l'actual crisi econòmica i financera.

Quina és la situació actual del sector de la maquinària i la tecnologia per a la indústria càrnia?
La seva vocació internacional, amb increments constants en els percentatges d'exportació, ha millorat substancialment un servei post venda de qualitat garantida. La innovació en els seus productes i processos, en alguns casos, ha comportat la generació de patents internacionals i per tant un augment de la seva competitivitat en els mercats exteriors. Finalment ha hagut un increment en la modularitat dels seus productes que els ha permès ajustar els mateixos a les necessitats dels seus clients.

Segons la seva opinió, quins són els principals avantatges competitius del sector espanyol respecte a altres països?
Una excel·lent relació qualitat-preu i productes ferms amb serveis post venda garantits. A més, hi ha una relació històrica amb Amèrica Llatina que ha generat un augment de l'interès en la generació de joint ventures sobretot de països asiàtics i de l'Orient Mitjà.

 
"L'existència de les associacions d'empreses innovadores (...) permetent cohesionar (...) les línees per a la millora de la seva competitivitat"

 
Quins aspectes destacaria en el camp de la innovació?
En primer lloc, la generació de patents internacionals en productes fabricats a Espanya. En segon lloc, l'estreta relació de moltes empreses amb centres tecnològics per crear productes innovadors i competitius. L'existència de les associacions d'empreses innovadores en els àmbits de seguretat alimentària o de packaging alimentari, que en aquest cas engloba tota la cadena de valor, permetent cohesionar, mitjançant accions de cooperació, les línees per a la millora de la seva competitivitat basades en la informació mútua.

¿Què dades positives del sector destacaria?
La vocació Internacional amb un augment en les exportacions; la millora contínua dels seus productes a través de la innovació; i el fet que el sector alimentari és l'únic que ha crescut a Espanya al llarg del 201, tant en volum de negoci com en ocupació.

Quins són els principals reptes als quals s'enfronta el sector a curt termini?
Primer, cohesionar i estimular els recursos humans dedicats als processos d'exportació. Després, continuar incidint en els processos de millora constant pel que fa a costos, productes, processos i serveis. Finalment, buscar fórmules imaginatives perquè el finançament no sigui una trava en les seves activitats empresarials.
 
 

Víctor Alves, director d'AMEC-AEFEMAC-ALIMENTEC-AFESPAN. Font: Bta

El més llegit

S’amplien els terminis de presentació de la sol·licitud única i els ajuts associats al contracte global d’explotació fins el 31 de maig

El projecte LIFE AGRICLOSE es suma a la Setmana Internacional del Compost (ICAW)

El DARP actualitza els principals indicadors del sector agrícola de la campanya 2020