Marta Camprubí Per la seva naturalesa, viure en grup és molt important per als cavalls, ja que són animals de manada i necessiten poder relacionar-se entre ells
Actualment és una realitat que el sistema d’estabulació està canviant en el món de l’hípica i cada vegada més centres estan apostant per treure els cavalls de boxes i donar-los més espai. Aquest és el cas de l’Hípica la Tossa, ubicada a Santa Margarida de Montbui (Barcelona), que disposa de Natural padocks, un sistema de pupil·latge revolucionari d'estabulació equina que té per objectiu que els cavalls que hi viuen puguin desenvolupar la majoria de comportaments i relacions que portarien a terme si visquessin en llibertat, per tal de mantenir la seva salut tant a nivell físic com emocional. Els múltiples beneficis pels animals ja s’han demostrat i el fet de poder viure en grup els permet relacionar-se entre ells, un aspecte clau de la seva naturalesa.
Marta Camprubí va créixer en una família de pagesos a prop de Manresa. Sempre ha estat en contacte amb els animals; el seu pare tenia una explotació de vaques de carn, pasturant els boscos. Abans de crear el centre hípic, la seva vinculació professional amb l’hípica era dins el món empresarial, però al 2004, juntament amb el meu company, va obrir l’Hípica la Tossa com a complement a l’explotació familiar agrícola que ell gestiona des de l’any 2000. Des de llavors estan en constant formació tant en l’equitació com en el món de la docència per poder oferir els millors serveis. Actualment cogestiona el centre hípic i s’encarrega de les tasques administratives de l’explotació agrícola.
-La vostra hípica és un espai familiar on oferiu experiències per aprendre i compartir els beneficis que ens aporten els cavalls. Quins són?
Us podríem anomenar una llarga llista de beneficis, però potser destacaria que el fet d’estar en contacte amb els cavalls ens aporta benestar, connexió amb la terra, que és molt important no perdre, ja que sovint el ritme de vida ens desconnecta del que som i per mi els cavalls ens hi retorna. També ens permeten gaudir de la natura i s’està demostrant contínuament amb estudis la importància de tenir contacte amb la natura, de sortir a l’exterior. Els cavalls també ens ho faciliten, ens ofereixen la possibilitat de crear un vincle afectiu amb un animal, fet que repercuteix en molts àmbits de la nostra salut.
“Els cavalls ens ofereixen la possibilitat de crear un vincle afectiu amb un animal, fet que repercuteix en molts àmbits de la nostra salut”
-Quines activitats/serveis oferiu? A quin públic van dirigits?
Podríem dividir les activitats en dos àmbits: pupil·latges i activitats amb cavalls. Dins els pupil·latges oferim el Natural padock i els padocks individuals en semi llibertat i refugi de fusta. Pel que fa a les activitats amb els cavalls oferim classes d’equitació per nens, activitats per escoles, equitació terapèutica i casals d’estiu.
-Quants cavalls teniu i quines característiques tenen?
Actualment al centre tenim 38 cavalls. La majoria són cavalls creuats. Els cavalls de propietaris són per fer sortides al bosc però alguns d’ells ja estan retirats i viuen dins el Natural padock. Tenim també algun poltre i cavalls joves mentre que els nostres cavalls d’escola son majoritàriament ponis de diferents mides.
-Us ubiqueu en un entorn privilegiat a Santa Margarida de Montbui, envoltat de natura, i completament equipat. De quines instal·lacions disposeu?
El centre disposa de 16 hectàrees de terreny, que engloba el conjunt de totes les instal·lacions. El Natural padock disposa d’un circuit de 3 km, el padock actiu és de 500 m2 i els padocks individuals són de 500 m2. A més, tenim cinc pistes per poder muntar, un guardarnés exclusiu per a clients i un local social de 75 m2.
-Com a amants dels cavalls, el vostre objectiu és el benestar dels animals i considereu que és possible una equitació positiva per a cavalls i genets. Què implica i quins beneficis aporta a les dues parts?
Quan parlem d’una equitació positiva per al binomi ens referim al coneixement que creiem que el genet ha de tenir de la naturalesa de l’animal, de les seves necessitats bàsiques.
L’equitació no ha de ser només bona per al genet, hi ha d’haver un respecte cap al cavall i intentar trobar un equilibri pels dos.
Coneixent tots aquests aspectes, la comunicació amb el cavall és molt més fluida, els aprenentatges poden ser més ràpids i els resultats que s’obtenen per part de tots dos poden arribar a ser més positius.
A més, descobrir el comportament de l’animal i els seus instints, i sobretot conèixer quin és el seu sistema d’aprenentatge, et fa ser més respectuós i pacient amb les seves reaccions.
Creiem que és responsabilitat del genet conèixer el seu cavall, saber entendre quan hi ha alguna dificultat o incomoditat i poder ajudar-lo a resoldre.
“L’equitació no ha de ser només bona per al genet, hi ha d’haver un respecte cap al cavall i intentar trobar un equilibri pels dos”
-D’on va néixer el teu amor per als cavalls? Què és el que t’agrada més d’ells?
Sempre he estat en contacte amb animals, vaig néixer entre vedells, xais ... Els meus pares diuen que sempre demanava un cavall per Reis. Crec que m’agraden des de que tinc ús de raó, m’apassionava veure’ls.
Fa quasi 20 anys que vaig tenir el meu primer cavall, que encara viu i gaudeix del Natural padock, i des de llavors ja no he deixat d’estar envoltada d’ells. Per mi són uns éssers molt especials, admiro la seva capacitat de connexió que tenen amb la terra, en viure el moment present, la seva sensibilitat ,calma, noblesa ... I em sorprenen constantment la forma que tenen de mostrar-nos com estem nosaltres, fer-nos de mirall.
“Per mi els cavalls són uns éssers molt especials, admiro la seva capacitat de connexió que tenen amb la terra, en viure el moment present, la seva sensibilitat ,calma, noblesa...”
-Al vostre centre disposeu de diferents tipus de pupil·latge per adaptar-se a les necessitats de cada cavall i propietari. Quins són i quines característiques tenen?
Oferim el pupil·latge dins el Natural padock, on els cavalls viuen en grup dins un circuit de 3km. És un padock actiu on es pretén que els cavalls estiguin en constant moviment, recreant en petita escala el que farien vivint en llibertat.
Pel que fa al padock dinàmic, hi viuen en grup reduït de cavalls i aquest és més apropiat per cavalls amb alguna dificultat per viure en el padock gran. Dins d’aquest padock també es promou el moviment però més limitat.
Per últim, disposem del padock individual d’uns 500 m2 on el cavall disposa d’un refugi i un espai obert per on moure’s. Dins aquest espai solen viure sols, tot i que tenen altres cavalls al seu voltant amb qui també poden interactuar.
-A la vostra hípica teniu cavalls estabulats individualment i cavalls estabulats en grups des de fa temps. Quines diferències hi ha entre uns i altres?
Majoritàriament els cavalls viuen en grup un 75%. Ja fa aproximadament cinc anys que estem reconduint la majoria de pupil·latges a viure en grup, encara que només sigui de dos cavalls.
Per nosaltres la diferència està en el benestar pel cavall. Per la seva naturalesa, viure en grup és molt important, ja que són animals de manada i necessiten poder relacionar-se entre ells, tenir vida social. Al mateix temps l’aspecte físic també se’n beneficia, ja que es genera molt més moviment i això és molt important per a ells, ja que el poc moviment pot provocar lesions i malalties.
-A part d’un gran espai, quin altre requeriment considereu essencial per garantir el benestar dels cavalls en llibertat? (aixopluc, pastura,..)
És important que l’espai que tinguin disposi de diferents zones, com un espai de bosc amb ombres, zones altes, sorrals, zones amb diferents desnivells, zones pedregoses i pastures. El nostre padock disposa d’una zona amb refugis per èpoques plujoses, per exemple.
-Quins avantatges i inconvenients suposa el fet de tenir èquids en llibertat?
Els avantatges són molts, seguint amb el que hem explicat, per naturalesa, el cavall és un animal que necessita viure en manada, poder moure’s contínuament i pasturar. Això comporta un nivell físic més saludable i prevenir problemes articulars. També és molt important els beneficis a nivell de salut mental que els comporta, per tal d’evitar conductes provocades per l’avorriment o per falta de moviment.
“Per naturalesa, el cavall és un animal que necessita viure en manada, poder moure’s contínuament i pasturar”
L’inconvenient que pot tenir viure en llibertat és principalment per a les persones, ja que el maneig i cura de l’espai suposa una feina i dedicació major que no pas tenir-los tots agrupats en quadres.
-Com es gestionen a nivell pràctic els espais on estan els cavalls en llibertat?
Amb els anys hem anat adaptant el Natural padock a la nostra comoditat. Això ens ha estat possible observant molt el comportament del cavalls i les seves rutines, i hem anat ajustant la gestió d’aquest. Per nosaltres en aquests moments és molt còmode la seva gestió, tot i que contínuament ens anem adaptant a les necessitats del grup. És un espai en moviment constant.
-Heu tingut algun cas en què hagi estat evident un canvi positiu en els cavalls amb el canvi a estabulació en llibertat (canvi de comportament, millora d’algun problema cutani o similar)?
El canvi més significatiu que ens va fer decidir apostar per aquest sistema van ser el viscut amb els cavalls d’escola per fer les classes amb els nens. El seu comportament va millorar positivament, ja no requerien de treball previ abans de les classes, estaven relaxats i molt equilibrats mentalment. El seu estat físic ens demostrava que el canvi va ser molt positiu per ells. Actualment tots els cavalls que treballen a l’escola viuen en aquest espai.
Per a cavalls ja grans i retirats s’ha vist una molt bona acceptació al nou canvi de vida, el seu estat físic ho agraeix. Amb aquests cavalls, però, hem de tenir una cura especial en la seva dieta de forma individual segons les seves necessitats.
-En el món de les hípiques en general hi ha molta tradició de mantenir els cavalls en quadres/padocks/boxes individuals. Creus que en els propers anys hi haurà canvi de tendències? I en cas afirmatiu, per què?
Actualment ja és una realitat que el sistema d’estabulació està canviant. Molts centres estan apostant per treure cavalls de boxes, donar-los més espai, tot i que no sempre és possible disposar de grans espais, sí que es fan petits canvis, que per als cavalls ja són positius. Des d’aquí animem els centres que puguin tenir dubtes o potser no li vegin la practicitat, que provin de fer petits canvis i veuran que els resultats que obtindran seran molt positius.
A més, cada cop més hi ha propietaris que busquen un espai on puguin tenir el seu cavall vivint d’una forma més ajustada a les seves necessitats.
“Actualment ja és una realitat que el sistema d’estabulació està canviant. Molts centres estan apostant per treure cavalls de boxes, donar-los més espai”