Anna Escoda "La indústria agroalimentària pot trobar en la supercomputació solucions en l'àmbit del Big Data i la simulació de fenòmens complexos"
La supercomputació és més present del que imaginem a les nostres vides però també ho és als nostres aliments. Anna Escoda, responsable de Transferència Tecnològica del Barcelona Supercomputing Center, ens explica com pot contribuir a millorar la traçabilitat dels productes, la seguretat alimentàries i la innovació en sistemes de producció.
Anna Escoda és responsable de Transferència Tecnològica del Barcelona Supercomputing Center
Anna Escoda és economista per la UAB amb especialitat en economia general, i màster en economia regional i urbana. També és màster en formació en gestió de la innovació per IESE, a més de tenir un PDC en màrqueting per ESADE. La seva trajectòria professional sempre ha estat vinculada a la gestió de la innovació com a font de competitivitat per al sector empresarial. Actualment és responsable de Transferència Tecnològica del Barcelona Supercomputing Center, on gestiona la cartera de patents i de propietat intel·lectual del centre per tal de llicenciar-lo, signar acords de col·laboració o estimular la creació d’empreses.
Què és el Barcelona Supercomputing Center?
El Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) va néixer l’abril del 2005, fruit de l’acord entre el Ministeri d'Educació i Ciència, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquest Fons Nacional de Supercomputació a Espanya gestiona el MareNostrum, un dels superordinadors més potents d'Europa.
La missió del BSC-CNS és investigar, desenvolupar i gestionar tecnologia de la informació per tal de facilitar el progrés científic. Amb aquest objectiu, ens hem especialitzat en Ciències de la Computació però també tenim tres àrees d’aplicació relacionades: Ciències de la Vida (sobretot genòmica), Ciències de la Terra (qualitat de l’aire i canvi climàtic) i Aplicacions Computacionals en Ciència i Enginyeria (solucions de simulació per al sector empresarial). La nostra proposta tecnològica és transversal, treballem per a empreses informàtiques, biotecnològiques, farmacèutiques, energètiques i agències governamentals.
Quins serveis ofereix a la indústria agroalimentària?
La supercomputació pot ser un aliat de la indústria agroalimentària en temes tan diversos com simular la dinàmica de fluids en els envasos, estudiar els productes a nivell genòmic o proporcionar prediccions sobre com evolucionaran les variables climàtiques que poden tenir efecte en el rendiment d’una explotació agrària.
També és un aliat perfecte per afrontar el repte del Big Data a nivell de traçabilitat de productes o per aconseguir una millor aproximació a diferents perfils de consumidors.
“Pot semblar que ens adrecem a les grans empreses però també oferim avantatges per a pimes [...] Disposem d’un bon equip de project managers que ens ajuda a cercar línies de cofinançament”
Qui en pot fer ús d’aquests serveis? Ens podries posar un exemple pràctic?
Els serveis de supercomputació del centre els posem a l’abast tant dels principals grups de recerca com d’empreses. De fet, en aquests moments, un 30% dels ingressos competitius del centre provenen de projectes de col·laboració amb empreses. Tot i que ara mateix no tenim projectes en el sector agroalimentari, ens hi volem apropar. Per exemple, pel que fa al Big Data, estem convençuts que podríem ser d’utilitat per a una empresa que treballi en tota la cadena, des de la producció fins a la venda, passant per la transformació de productes i la seva distribució. Una partida, ja sigui de carn, de cereals o d’altres productes, pot generar molts inputs d’informació fins a arribar al consumidor final. Aquesta informació pot venir de fonts diferents i en formats diferents i nosaltres som experts en integrar-la en un sol sistema, que permeti analitzar-la en el seu conjunti extreure’n conclusions de profit per al control, l’anàlisi o la millora del procés.
Una altra de les nostres especialitats és la simulació de fenòmens complexos. Podríem posar d’exemple una empresa que busca un resultat molt determinat en un procés d’elaboració, tant pel que fa a qualitat com a cost. Si part del procés té lloc dins de grans tancs o cisternes i hi intervenen factors amb múltiples variables (com temperatura, pressió, humitat, etc.) podem oferir a l’empresa les nostres eines de simulació de fenòmens multiparamètrics per garantir el resultat abans de posar en pràctica tècnica el procés i estalviar-se les fases prèvies de prova-error.
“La jornada ‘Cafè amb la Recerca’ va ser una experiència sorprenent i gratificant”
Són serveis només per a grans empreses o també poden accedir les pimes?
Pot semblar que ens adrecem a les grans empreses, però també oferim avantatges per a pimes. Podem abordar aquests processos com a projectes de recerca i accedir a finançament mitjançant ajudes europees, estatals o autonòmiques. Disposem d’un bon equip de project managers que ens ajuda a cercar línies de cofinançament. Per tant, jo diria a les petites i mitjanes empreses que no renunciïn a tirar endavant els seus propis projectes de recerca.
Com va ser la seva experiència en la jornada “Cafè amb la Recerca”? Com valora aquesta mena de trobades?
Des del punt de vista d’un centre de recerca aquesta mena de trobades són fonamentals per generar projectes que serveixin al teixit productiu. De fet, organitzem visites quinzenals al MareNostrum a diferents sectors econòmics.
La jornada “Cafè amb la Recerca” va ser una experiència sorprenent i gratificant. Es va generar un diàleg obert, on es van intercanviar moltes inquietuds i es van assenyalar algunes necessitats i mancances a resoldre. Vam prendre bona nota de tot plegat.