Logo Oficina Virtual Sanitat Vegetal

Notícies

  Més noticies

El sector de la producció agrària ecològica continua guanyant pes a Catalunya

ESTADÍSTIQUES | 25/04/2022  Ruralcat

El sector de la producció agrària ecològica continua guanyant pes a Catalunya

El nombre de productors ecològics catalans va augmentar més d'un 11% durant el 2021.

La superfície inscrita al CCPAE l’any 2021 ha crescut un 5,33% fins a arribar gairebé a 270.686 hectàrees i cal destacar, especialment, el creixement del cultius de fruita seca (+17,98%).

L’Informe de la producció agrària ecològica a Catalunya 2021, elaborat pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), certifica que durant l’any 2021, els operadors inscrits al CCPAE han incrementat un 11,08% respecte de l’any anterior, fins a arribar als 4.994 inscrits. Per tipus d’activitat, destaquen l’augment dels comercialitzadors, que han crescut un 16,87%, i dels productors vegetals, que han crescut un 12,29%. Per la seva banda, els elaboradors van créixer un 9,55%; els productors ramaders, un 8,53%, i els importadors, un 8,33%.

En els darrers 10 anys, la superfície ecològica catalana ha crescut un 207%, a Espanya un 48% i a Europa un 60%. D’altra banda, la superfície ecològica catalana representa el 10,5% del total de la superfície ecològica d’Espanya, que actualment és el segon país amb més superfície ecològica d’Europa (per darrere de França) i el sisè del món.

En relació amb la superfície inscrita al CCPAE, l’any 2021 ha crescut un 5,33% fins a arribar gairebé a 270.686 hectàrees. D’aquestes, 57.283 ha corresponen a cultius productius. Les altres, a la superfície de pastures, prats i boscos. Cal destacar el creixement dels cultius de fruita seca (+17,98%), vinya (+14,32%) i guaret, adob verd i erm (+11,78%). En ramaderia, l’any 2021 ha tancat amb 1.092 explotacions, cosa que representa un augment del 7,37%. Destaquen els creixements del porcí (+25%) i de l’avicultura d’ous (+23,73%).

La indústria agroalimentària ecològica manté la línia ascendent any rere any. L’any 2021, va créixer un 10,91%, amb ja 2.674 activitats registrades. Totes augmenten en general, però destaquen els creixements de l’activitat de manipulació, elaboració i envasament de productes avícoles (+24,39%), l’elaboració de preparats alimentaris (+18,87%), la comercialització i/o distribució (+16,38%), l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos (+16,11%), i l’envasament i etiquetatge de productes alimentaris (+15,38%).

Les declaracions de l’activitat que realitzen els operadors ecològics al CCPAE confirmen aquesta tendència positiva pel que fa a les facturacions dels productes agraris ecològics de l’any 2020 (darrer exercici econòmic comptabilitzat), amb un creixement d’un 22,45% respecte de l’any anterior fins a arribar als 991 milions d’euros.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) està duent a terme un procés participatiu en què està prenent part la ciutadania, empreses i entitats del sector ecològic amb l’objectiu de poder elaborar un Pla d’acció per continuar impulsant el desenvolupament de les produccions i el consum dels productes ecològics a Catalunya en el període 2023-2027.

Font: DACC

 

Certificat de producció agroalimentària ecològica: obtenció, interès i experiències d’èxit

Destaquem

Col·labora