Publicador de continguts

ALIMENTACIÓ | 18/02/2025  Ruralcat

115 inspeccions i 200 controls exploratoris per evitar el frau en els productes agroalimentaris

La finalitat principal del control oficial és la protecció dels interessos econòmics i garantir la confiança dels actors de la cadena agroalimentària

Implica el compromís amb els consumidors tant de les empreses alimentàries com de les administracions públiques.

 

La qualitat dels aliments és una de les prioritats de la política alimentària, atès que és un aspecte fonamental per a la competitivitat de les empreses agroalimentàries i una demanda dels consumidors. Garantir la qualitat dels aliments i la lluita contra pràctiques deslleials implica el compromís amb els consumidors tant de les empreses alimentàries com de les administracions públiques.

La finalitat principal del control oficial en matèria de qualitat alimentària i lluita contra el frau en els productes agroalimentaris és la protecció dels interessos econòmics i garantir la confiança dels actors de la cadena agroalimentària, inclosos els consumidors, en relació amb la conformitat dels productes i la transparència i competència lleial de les transaccions comercials.

Per això, durant aquest 2025, la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que és l’autoritat competent a Catalunya en matèria de control oficial de la qualitat alimentària i la lluita contra fraus, i anualment articula el sistema de control mitjançant el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau en els productes agroalimentaris, ha previst la realització de 115 inspeccions i 200 controls exploratoris.

En aquest sentit, es faran les següents accions:


-Inspeccions (investigacions) planificades, realitzades a empreses alimentàries seleccionades per mitjà d’una anàlisi de risc. Aquest tipus d’inspeccions comporten aixecament d’actes d’inspecció i poden suposar l’adopció de mesures cautelars, com ara la immobilització de productes. En el cas de constatació d’infraccions, donen lloc a la tramitació d’expedients sancionadors.


-Inspeccions (investigacions) imprevistes, que no han estat programades a priori i es realitzen com a conseqüència de successos inesperats o sospites d’infracció, com ara denúncies, comunicacions d’altres organismes de control o altra informació. Sovint tenen caràcter urgent i es tramiten com les inspeccions programades.


-Controls exploratoris, són actuacions de caràcter sistemàtic i global en les quals s’avaluen els sistemes de control del procés de fabricació i els procediments de traçabilitat fets servir per les empreses (registres, documents d’acompanyament, etiquetatge, identificació de productes). En total, s’avaluen en cada actuació 68 elements de risc. No tenen caràcter repressiu sinó informatiu i serveixen per avaluar el possible risc d’incompliment i/o frau de les empreses.

Les inspeccions es realitzen seguint una metodologia d’investigació i auditoria, i tenen com a objectiu bàsic la detecció de fraus o pràctiques antireglamentàries en matèria de qualitat. Es centren primordialment en els sectors que han estat avaluats com d’alt risc i en aquells que tenen alguna circumstància o conjuntura especial. La selecció de les empreses a inspeccionar també es fa en funció de l’avaluació del risc dins de cada sector.

Durant les inspeccions es prenen mostres d’aliments i d’altres productes intermedis per analitzar la seva identitat i característiques que comprovar que compleixen les normes de qualitat, es revisen els documents d’acompanyament dels aliments, els autocontrols i el sistema de traçabilitat que té implantat l’empresa per identificar possibles fraus, s’aplica la tècnica de balanços de productes i es comprova la veracitat de la informació que apareix a les etiquetes.


Aquest Pla General d’Inspecció s’inclou en el Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària (PNCOCA) 2021-2025, que preveu les actuacions, la col·laboració i la cooperació de les administracions implicades en el control alimentari d’altres àmbits o territoris.

 

Font: DARPA