MARIA DOLORS GUÀRDIA “BestDate té l’objectiu d’aconseguir l’aplicació correcta de la data de marcatge (de consum preferent o de caducitat) en aliments envasats contribuint a disminuir el malbaratament alimentari”
Parlem amb Maria Dolors Guàrdia, de BestDate (IRTA), el projecte finalista del premi Ruralapps 2024 en la modalitat Ruralapps-professional

Maria Dolors Guàrdia, responsable de l’aplicació BestDate
Maria Dolors Guàrdia Gasull és doctora enginyera agrònoma per la Universitat de Lleida i investigadora sènior de l’Àrea d’Indústries Alimentàries de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Ha centrat la seva activitat investigadora en l’àmbit del desenvolupament de productes alimentaris mitjançant la seva reformulació i l’aplicació de tecnologies emergents i convencionals integrant la sostenibilitat dels processos en aquesta activitat. Ha publicat més de 70 articles científics en revistes indexades. Duu a terme tasques de vigilància quant a legislació alimentària i és dinamitzadora del Grup d’Expertesa de Tecnologia Alimentària.
BestDate és una aplicació web d’accés obert creada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), dissenyada per a agents implicats en la qualitat i seguretat alimentària. Aquesta eina utilitza criteris científics basats en l’anàlisi de riscos per determinar si un aliment envasat necessita data de caducitat o una data de consum preferent. Un dels objectius principals és contribuir a la reducció del malbaratament alimentari causat per una aplicació incorrecta de les dates de marcatge o la seva mala interpretació i ús.
Per què vàreu decidir participar en els premis Ruralapps i què significa per a vosaltres haver estat finalistes de l’edició d’enguany?
Ens vam decidir a presentar l’eina BestDate al premi Ruralapps perquè després de llegir-ne les bases vam veure que hi encaixava bé. Cal recordar que el projecte del qual deriva l’eina BestDate és un projecte demostratiu finançat a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022. Per tant, és important aprofitar l’oportunitat que ofereixen aquests premis per donar a conèixer projectes que han rebut finançament públic. El fet de reconèixer o distingir un projecte ajuda molt a fer-ne més difusió i així s’incrementa el seu impacte.
“El fet de reconèixer o distingir un projecte ajuda molt a fer-ne més difusió i així s’incrementa el seu impacte”
La vostra aplicació té la funció d’establir la data correcta de marcatge en els aliments per disminuir el malbaratament alimentari. D’on va sorgir la idea de crear una aplicació amb aquestes característiques?
BestDate és una aplicació basada en l’arbre de presa de decisions elaborat per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) l’objectiu de la qual és l’aplicació correcta de la data de marcatge (de consum preferent o de caducitat) en aliments envasats contribuint a disminuir el malbaratament alimentari.
La idea deriva dels resultats obtinguts en treballs anteriors fets amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) en els quals es va treballar el concepte de les dates de marcatge i de com els operadors econòmics procedien per establir-les. Fruit d’aquests estudis es va fer palesa la necessitat i es va pensar en el desenvolupament de l’eina que és de lliure accés i gratuïta.
“BestDate funciona aplicant les preguntes que conformen l’arbre de presa de decisió desenvolupat per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) en què es tenen en compte 4 criteris”
Com funciona BestDate i a quin tipus d’usuari es dirigeix?
BestDate funciona aplicant les preguntes que conformen l’arbre de presa de decisió desenvolupat per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) en què es tenen en compte 4 criteris relacionats amb:
- L’existència de normativa específica quant a dates de marcatge
- Les condicions de conservació de l’aliment
- Les condicions de processament i manipulació de l’aliment
- Les característiques fisicoquímiques de l’aliment
Aquests criteris permeten valorar si el risc per a la salut dels consumidors incrementa durant la vida útil de l’aliment envasat a causa de la potencial presència i creixement de microorganismes patògens, amb la qual cosa l’aliment requereix indicació de data de “caducitat”. En canvi, quan un aliment es processa de manera que s’eliminen els microorganismes patògens i s’evita la recontaminació posterior o bé les característiques de l’aliment no permeten el seu creixement, serà apropiat indicar la data de “consum preferent”.
L’eina va adreçada als operadors de les empreses alimentàries per ajudar-los a establir correctament la durada mínima dels aliments envasats. També està al servei dels assessors, auditors alimentaris i de l’autoritat competent.
Captura de pantalla de l'aplicació BestDate
L’aplicació té l’objectiu principal de reduir el malbaratament alimentari. Des del vostre punt de vista, estem prou sensibilitzats com a societat que aquest és un aspecte fonamental que cal afrontar?
Segons les estimacions fetes a la UE (EUROSTAT), l’any 2022 es van malbaratar més de 59,2 milions de tones de menjar. Per altra banda, segons les estimacions d’EUROSTAT (2022) hi ha 37 milions de persones a la UE que només poden permetre’s fer un àpat de qualitat cada dos dies, mentre que, a escala mundial, els aliments que es malbaraten podrien alimentar, cada any, 1.260 milions de persones en situació de fam.
A casa nostra, a Catalunya, un estudi realitzat l’any 2024 per part del DARPA i fet públic aquests darrers dies, ha aportat que cada família catalana va llençar, de mitjana, 63 kg d’aliments a les escombraries que representen uns 21,5 kg/persona i any. I aquest aliment el podrien haver aprofitat 300.000 persones que representen un 14% de la població en risc de pobresa. La xifra global que les llars catalanes malbaraten se situa entorn dels 173,96 milers de tones anuals. Aquestes xifres haurien de ser suficients per, en cas de no estar sensibilitzats, sensibilitzar-nos.
“La xifra global que les llars catalanes malbaraten se situa entorn dels 173,96 milers de tones anuals d’aliments”
Quants usuaris hi ha adherits actualment. I quants descàrregues teniu registrades?
En aquests moments tenim 400 usuaris.
Quins són els reptes de futur de l’aplicació BestDate?
El principal repte de futur és esdevenir una eina útil, és a dir, que els operadors econòmics la utilitzin i així els sigui més fàcil decidir si el seu aliment (envasat) ha d’anar marcat amb data de caducitat o amb data de consum preferent. Per part nostra, estem a disposició dels sector alimentari, elaboradors, consultors i de l’autoritat competent per fer-ho possible.
“Volem esdevenir una eina útil, és a dir, que els operadors econòmics la utilitzin i així els sigui més fàcil decidir si el seu aliment (envasat) ha d’anar marcat amb data de caducitat o amb data de consum preferent ”