Publicador de continguts

ALIMENTACIÓ | 28/01/2025  Ruralcat

Catalunya serà present a Madrid Fusión per primera vegada per destacar el valor de la seva gastronomia

Reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, serà la Regió Convidada la fira de la capital espanyola, un dels principals escenaris gastronòmics europeus

Catalunya, reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, serà la Regió Convidada a Madrid Fusión, un dels principals escenaris gastronòmics europeus, que tindrà lloc del 27 al 29 de gener al recinte IFEMA de Madrid. Així doncs, coincidint amb el reconeixement com a Regió Mundial de la Gastronomia (CRMG25), Catalunya es converteix en la Regió Convidada de la nova edició de Madrid Fusión. Amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), mitjançant Prodeca, la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, la regió arriba al congrés amb una gran representació de la seva gastronomia, incloent-hi grans noms de la cuina catalana, productors, figures del món del vi, la rebosteria i la panificació, així com promotors d’hàbits alimentaris saludables, com la Fundació Alícia

La distinció de Catalunya durant aquest 2025 com a Regió Mundial de la Gastronomia suposa un gran esdeveniment, ja que és la primera regió europea en rebre aquest tipus de reconeixement. Per això, té tot el sentit que Madrid Fusión aculli Catalunya com a Regió Convidada en la seva 23a edició. 

En el marc del programa de Regió Convidada, Catalunya tindrà presència als principals escenaris del congrés. Participaran Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, xefs de Disfrutar*** (Barcelona), que presentaran novetats del seu restaurant a l’Auditori; l’incombustible Nandu Jubany (Can Jubany*, Calldetenes, Barcelona) a l’escenari Polivalent, i Jordi Roca (El Celler de Can Roca***, Girona) al Madrid Fusión Pastry, on explicarà l’evolució dels seus postres inspirats en perfums fins avui.

A l’espai del vi del congrés, Madrid Fusión The Wine Edition, es posarà de manifest el potencial dels productes catalans amb un tast de vins de la regió dirigit per María José Huertas, sommelier del restaurant La Terraza del Casino** (Madrid).

A més, Catalunya comptarà amb un estand propi amb un programa específic per donar a conèixer la feina feta des de la comunitat per convertir la cultura enogastronòmica en un sector estratègic. Aquest espai acollirà activitats amb noms com els xefs Vicent Guimerà (L’Antic Molí* - Estrella Verda -, Ulldecona, Tarragona), Joel Castanyé (La Boscana* - Estrella Verda -, Bellvís, Lleida) o Jordi Vilà (Alkimia*, Barcelona), que mostraran la creativitat i innovació que defineixen la cuina catalana. També hi participaran figures destacades com Marc Ribas (El Ciri, Terrassa, Barcelona), conegut a Catalunya per les seves aparicions a TV3; nous talents com Marta Minoves, guanyadora de l’European Young Chef Award 2024, o Àngel Esteve (Sisè, Lleida), candidat a Cuiner Revelació d’aquesta edició de Madrid Fusión.

Com a Regió Mundial de la Gastronomia i Regió Convidada, Catalunya també es posiciona com a destinació gastronòmica a través dels seus vins i productes autòctons. Es destacaran tallers amb Ferran Centelles i David Seijas, que posaran en valor el territori vinícola català i els seus vins i caves. Precisament, abans de la sessió de Seijas dimarts, es farà un brindis amb cava per celebrar el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia.

Altres tallers posaran el focus en productes artesans de qualitat, com l’oli d’oliva, amb una sessió liderada per Àngel Esteve i la Fundació Alícia, que remarcarà el valor nutricional i les aplicacions gastronòmiques d’aquest producte. També es parlarà de formatges amb Alberto Martín, d’ARDAI, o de dolços catalans, a càrrec d’Ana Jarquín, de La Pastisseria (Barcelona).

Hi haurà diversos tallers i activitats que es duran a terme a la fira. Entre d’altres, l’estand immersiu de Catalunya a Madrid Fusión Alimentos de España reflectirà la diversitat i riquesa de la seva cultura i gastronomia, complementant la presència destacada de cuiners, forners, pastissers, empreses, sommeliers i altres protagonistes del sector alimentari i de la restauració catalana, amb noms com Ferran i Albert Adrià (elBulli Foundation i Enigma*, Barcelona), Albert Raurich (Dos palillos*, Barcelona), Joan Roca (El Celler de Can Roca***, Girona), Jordi Butrón (EspaiSucre, Barcelona), Rafa Peña (Gresca, Barcelona), Oriol Balaguer (Oriol Balaguer, Barcelona), Christian Escribà (Pastisseria Escribà, Barcelona) o Lluc Crusellas, entre d’altres.

 

Font: DARPA