Els embotits, protagonistes de les activitats de febrer de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia
Per celebrar el reconeixement de Catalunya, s’inicia també el projecte “Gastrosàvies” que vol donar veu a les dones de generacions anteriors que formen part de la transmissió del coneixement de la cuina tradicional catalana

El mes de febrer continua amb les celebracions que vinculen el territori i els productors amb el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG25). El títol obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular i posa en valor la diversitat territorial de la gastronomia catalana. Mensualment, durant tot el 2025, s’explorarà la riquesa de productes alimentaris i cuines que floreixen en cada regió durant les diferents estacions de l’any, alhora que es destaquen un seguit de productes essencials que van més enllà de l’alimentació perquè encarnen la rica herència cultural de Catalunya.
Aquestes activitats es materialitzen gràcies als ajuts “12 mesos, 12 paisatges” i “Herois del rebost”. El “12 mesos, 12 paisatges” promociona projectes organitzats pels ens locals que posin el focus en la importància de celebrar i preservar les tradicions gastronòmiques locals, adaptant-se als canvis estacionals i ressaltant la diversitat d’ingredient autòctons. L’ajut “Herois del rebost” encoratja a les organitzacions professionals dels diferents productes alimentaris catalans a desenvolupar projectes conjunts de promoció i valorització d’aquests aliments.
Per això, durant aquest mes hi haurà moltes activitats majoritàriament obertes a tota la ciutadana i algunes dirigides al sector professional, relacionades amb els paisatges de les masies, la matança del porc i els aliments derivats com els embotits tradicionals.
A més a més, com a novetat del mes de febrer, s’inicia el projecte Gastrosàvies que vol valorar les dones i totes aquelles persones que formen part de la transmissió del coneixement de la cuina tradicional i contribuir a la conservació de receptes tradicionals que poden estar en perill de desaparèixer. Per aconseguir-ho es duran a terme activitats com tallers en viu amb gastrosàvies que compartiran receptes, ponències sobre la importància de preservar el coneixement culinari i taules rodones amb experts en cuina popular. La primera activitat d’aquest projecte tindrà lloc dijous dia 13 de febrer amb l’activitat “Les padrines del Serrallo de Tarragona”, amb una jornada de treball on les padrines compartiran les seves receptes.
Font: DARPA