Publicador de continguts

ALIMENTACIÓ | 24/12/2024  Ruralcat

Es destinen 18,5 milions d’euros en ajuts per un sistema alimentari sostenible, ambiental, social i econòmic

L’Estratègia Alimentària de Catalunya compte enguany amb 10 línies d’ajuts que es poden demanar fins el 27 de gener de 2025

L'Estratègia Alimentària de Catalunya és un pla d'acció per avançar vers un sistema alimentari més sostenible, segur, just, cohesionat, resilient, saludable i d'accés universal. Per això, els Ajuts de l'Estratègia Alimentaria de Catalunya compten enguany amb 10 línies d’un total de 18,5 milions d’euros orientades a millorar el sistema alimentari català en termes de sostenibilitat ambiental, social i econòmica. 

En aquest sentit, enguany aquestes ajudes suposen un increment de 7,8 milions d’euros en referència als 10,6 milions que es van pressupostar en la convocatòria anterior. Així doncs, els ajuts es poden demanar fins el pròxim 27 de gener de 2025. Concretament, les deu línies d’ajut son les següents:

 

-Línia 1. Càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les empreses agràries de Catalunya que inclou la petjada ambiental de producte

-Línia 2. Infraestructures alimentàries compartides

-Línia 3. Foment per a la digitalització i la traçabilitat empresarial mitjançant l’etiquetatge intel·ligent

-Línia 4. Foment de projectes transformadors per incrementar el valor afegit dels productes i els coproductes alimentaris

-Linia 5. Per al suport a l’assessorament per al compliment de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors

-Línia 6. Per a la creació i la difusió d’activitats de sensibilització per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris i projectes innovadors per a l’aprofitament dels aliments

-Línia 7. Per al foment del relleu generacional i l’emprenedoria de negocis d’artesania alimentària.

-Línia 8. Per al foment de la creació i la continuació de noves empreses liderades per dones, relacionades amb la producció i la transformació d’aliments

-Línia 9. Per al foment de projectes de transformació alimentària d’entitats del tercer sector d’acció social

-Línia 10. INNOTRACK per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa, per a la preparació de propostes per a la participació en projectes europeus i per a la innovació en l'àmbit de la gestió i l'ús eficient de l'aigua a la indústria agroalimentària i forestal i per a la innovació en l'àmbit de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris

 

Aquestes subvencions dotaran de l’instrument necessari per a articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles i de qualitat, reconeguts per les persones consumidores.

 

Impulsar el canvi cap a un nou sistema alimentari és imprescindible per avançar cap a la sostenibilitat de la nostra societat i poder fer front als reptes i tensions en els quals ens veiem immersos, com són el canvi climàtic, la pressió sobre els recursos naturals, el manteniment de la capacitat productiva, l'impuls de patrons alimentaris més saludables i la garantia de resposta a la creixent demanda d'aliments.

 

La missió d'aquesta estratègia és articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles i de qualitat, reconeguts per totes les persones consumidores.

 

FONT: DARPA