Publicador de continguts

ACTIVITATS DE DEMOSTRACIÓ | 06/06/2025  Ruralcat

Innovació per combatre el trencament de la cirera a Catalunya

Un projecte pilot liderat pel grup operatiu CRACKCIRERA assaja estratègies innovadores per reduir el trencament del fruit i millorar la qualitat de la collita, amb resultats prometedors que podrien reforçar la competitivitat del sector cirerer català

Projecte pilot innovador del Grup Operatiu "CRACKCIRERA: noves estratègies per a la reducció del cracking en el cultiu de la cirera"

El cultiu de la cirera a Catalunya és una activitat agrícola estratègica amb un mercat en expansió, especialment a Europa, gràcies a la maduració precoç del fruit. Aquesta precocitat permet a Catalunya posicionar-se com un dels primers territoris europeus a oferir cireres al mercat, fet que facilita l’accés a un nínxol comercial altament valorat i impulsa les exportacions. Tanmateix, un dels principals reptes per als productors és el fenomen del “cracking” o trencament induït per la pluja, que pot arribar a provocar pèrdues de fins al 30% de la collita.
 
El projecte pilot innovador “CRACKCIRERA: noves estratègies per a la reducció del cracking en el cultiu de la cirera” del Grup Operatiu format per SAT BEPA nº 1544 CAT, Actel Grup i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), com a centre de recerca tecnològic, té com a objectiu reduir el cracking de la cirera mitjançant l’adopció de diferents estratègies que afecten múltiples mecanismes involucrats en el seu desenvolupament. 

En aquest projecte s’avaluen diverses estratègies per reduir el cracking en la cirera. La primera consisteix en la utilització de cobertes antipluja, combinant diferents materials de protecció i configuracions estructurals. La segona estratègia avalua l’aplicació d’hormones/minerals per incrementar el nombre de cèl·lules dels fruits, enfortir les parets cel·lulars, estimular i incrementar l'elasticitat de la cutícula. Per acabar, la tercera estratègia analitza cinc varietats diferents per conèixer bé els seus paràmetres productius i qualitatius, fenologia i tolerància/susceptibilitat al cracking.

Els resultats obtinguts mostren que l’ús de les cobertes antipluja va reduir l'afectació per cracking en un 40% de mitjana, amb valors que poden superar el 50% en varietats amb una fenologia que coincideix amb períodes de pluja importants previs a la collita. En canvi, l’aplicació d’àcid fòlic, no va mostrar resultats tan positius, amb una reducció mitjana del cracking del 10%. Ni les cobertes antipluja ni l’àcid fòlic van tenir efectes negatius sobre els paràmetres qualitatius del fruit. 

Cal destacar que hi va haver diferències significatives en l’afectació per cracking entre varietats. Algunes van presentar més d’un 30% de fruits afectats, mentre que d’altres no van superar el 5%.

Pel que fa a la postcollita, en general tots els tractaments van donar lloc a fruits més grans i amb major fermesa en el moment de la collita. Pel que fa al contingut en sucres i acidesa, no es van detectar diferències importants respecte al control, fet que demostra que aquestes estratègies es poden aplicar sense comprometre la qualitat final de les cireres.

El projecte CRACKCIRERA ha estat un pas important en la cerca de solucions innovadores i sostenibles per al cultiu de la cirera a Catalunya. Els resultats obtinguts obren la porta a futures investigacions i aplicacions pràctiques que poden contribuir a reforçar la competitivitat del sector i afavorir la sostenibilitat de les explotacions agrícoles. 

Aquest projecte pilot innovador de Grups Operatius, finalitzat el 2024, ha estat finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), dins de l’operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.