Publicador de continguts

GRUPS OPERATIUS | 12/05/2025  Ruralcat

L’escorxador mòbil: una solució innovadora per al sector ramader de la Catalunya Central

Les proves pilot s’han dut a terme a les comarques del Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Lluçanès

Projecte pilot innovador de Grups Operatius “Assaig, monitoratge i escalabilitat d’un escorxador mòbil d’oví i cabrum com a suport a la petita pagesia i al relleu generacional al món rural”

Entre 2012 i 2018, Catalunya va perdre més del 15% dels seus escorxadors, fet que ha obligat molts ramaders a fer llargues distàncies amb els animals, amb l’impacte econòmic i en el benestar animal que això comporta. L’escorxador mòbil neix com una resposta innovadora a aquesta problemàtica, pensada per ajudar els petits productors d’oví i cabrum a reduir costos, millorar la sostenibilitat i garantir una activitat més propera i eficient.


El projecte pilot innovador “Assaig, monitoratge i escalabilitat d’un escorxador mòbil d’oví i cabrum com a suport a la petita pagesia i al relleu generacional al món rural” del Grup Operatiu format per l’Associació pel desenvolupament rural de la Catalunya Central, l’Associació per la gestió del programa LEADER Ripollès Ges Bisaura, l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa, l’Associació Rurbans, l’Associació Producte del Ripollès, i la Universitat de Girona com a centre de recerca tecnològic, té com a objectiu analitzar la viabilitat i els beneficis d’un prototip d’escorxador mòbil garantint la seguretat alimentària i el benestar animal. 


Les proves pilot s’han dut a terme a les comarques del Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Lluçanès, i inclouen l’estudi de la petjada de carboni generada per l’escorxador mòbil. Per fer-ho s’ha previst el desenvolupament d’una eina web específica, anomenada “Peülla de carboni”, que permetrà quantificar-ne l’impacte ambiental. 

Aquesta iniciativa aporta beneficis destacats per al sector ramader de la Catalunya Central. D’una banda, permet reduir significativament els costos de transport, una de les càrregues econòmiques més importants per als petits ramaders. De l’altra, contribueix a millorar el benestar animal, un factor clau per garantir la qualitat de la carn. El fet de poder sacrificar els animals en un entorn proper i conegut minimitza l’estrès provocat pel desplaçament, fet que es tradueix en millors condicions fisiològiques, un pH òptim i unes qualitats organolèptiques superiors del producte final.
Els resultats de la prova pilot indiquen nivells baixos de cortisol i un pH òptim en la carn dels xais sacrificats, que presenta, a més, unes qualitats organolèptiques lleugerament superiors respecte a la carn obtinguda en escorxadors convencionals. Les conclusions obtingudes amb l’eina “Peülla de carboni”, dissenyada per calcular l’estalvi en emissions i costos associats als serveis de l’escorxador mòbil, revelen una reducció del 35% en les emissions a l’atmosfera. Aquesta dada posa en evidència l’eficiència del model de l’escorxador mòbil en l’avenç cap a la descarbonització i la sostenibilitat del sector ramader.
 

 

                                  Foto 2 i 3: projecte pilot innovador del Grup Operatiu “Assaig, monitoratge i escalabilitat d’un escorxador mòbil d’oví i cabrum com a suport a la petita pagesia i al relleu generacional al món rural”

 

L’escorxador mòbil aporta grans beneficis ambientals, socials i qualitatius durant el procés de sacrifici i escorxat de petits remugants, millorant el benestar animal i la viabilitat econòmica dels petits ramaders. És una eina clau per garantir la continuïtat de la ramaderia extensiva, una activitat fonamental per mantenir els paisatges oberts i reduir el risc d’incendis en un entorn rural cada cop més cobert de massa forestal.


Aquests projectes pilot innovadors de Grups Operatius, finalitzats el 2024, han estat finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), dins de l’operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.