Publicador de continguts

BIOECONOMIA | 15/05/2024  Ruralcat

L’impacte de la bioeconomia representa el 15,2% de la producció total a Catalunya i supera els 66.000 milions d’euros

Els sectors vinculats a la bioeconomia ocupen al voltant de 622.700 persones a casa nostra amb una tendència a l’alça en el període avaluat.

La bioeconomia és el conjunt d’activitats econòmiques basades en l’ús de recursos biològics renovables per produir béns i serveis en tots els sectors econòmics. Engloba sectors com la producció primària, la indústria agroalimentària, de la fusta, del suro o del paper o la gestió de residus orgànics i també, de forma parcial, altres àmbits que utilitzen parcialment aquests recursos, com són el tèxtil, el químic o el farmacèutic.

Per quantificar l’impacte de la bioeconomia a Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha encarregat al Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPC-IRTA) el seu càlcul segons les metodologies output i input-output.

La metodologia output determina si els productes generats per cada activitat econòmica són o no de base biològica. Calcula les quotes d’aquests productes en relació amb la producció total de cada sector econòmic, i amb aquestes quotes pondera les principals macromagnituds de cada activitat econòmica: producció, valor afegit brut i ocupació.

Al seu torn, la metodologia input-output permet dimensionar la bioeconomia segons els vincles que els sectors considerats com a 100% biobasats puguin mantenir amb altres sectors que els aprovisionin (aigües amunt) o als quals serveixin com a clients (aigües avall). Els sectors biobasats són els que estan dintre del sector primari, però també poden incloure indústries de primera transformació, com ara alimentació i begudes i la indústria de la fusta i el paper.

Amb la metodologia d’output, s’han estimat creixements en els valors totals de la producció, valor afegit i ocupació generada per la bioeconomia, en el període 2016-2021, tot i els efectes de la pandèmia derivada de la covid-19. Així mateix, les estimacions de producció i ocupació suggereixen un ascens lleuger del pes de la bioeconomia sobre el conjunt de l’economia catalana al llarg d’aquests anys.

Utilitzant la metodologia d’input-output, el VAB de la bioeconomia per al període 2016-2021 ascendeix a 22.420,6 milions d’euros (10,18% del VAB total de l’economia catalana), nivell comparable a l’observat per a la mitjana de la UE-27. Catalunya apareix com una de les principals economies d’Europa pel que fa al pes dels vincles indirectes sobre el VAB de la bioeconomia, fins al punt de situar-se dins dels 10 primers països de la UE amb un pes més elevat d’aquests vincles.

 

Font: DACC

Informació relacionada