Publicador de continguts

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 16/10/2024  Ruralcat

La 12a Setmana Bio se centra en la producció i alimentació ecològiques

La nova edició té lloc del 12 al 20 d’octubre i comptarà amb una trentena d’activitats a les Terres de l’Ebre, promogudes pels agents del sector mateix

La dotzena edició de la Setmana Bio, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) amb la col·laboració de l’Associació Vida Sana, va començar el passat dissabte 12 d’octubre i es durà a terme fins el pròxim 20 d’octubre, aquesta vegada per l’alimentació ecològica. La nova edició compta amb una trentena d’activitats a les Terres de l’Ebre promogudes pels agents del mateix sector. L’objectiu és promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques a tota la població catalana. També es vol donar a conèixer els propis actors del sector, ja que moltes de les activitats del programa les han preparat i les ofereixen els pagesos i pageses i empreses alimentàries mateixes, així com totes aquelles entitats relacionades amb el sector, que aprofiten aquest esdeveniment per a explicar la seva feina entre la població.

En aquest sentit, el pròxim 19 d’octubre s’ha programat per al públic i professionals interessats una visita guiada a la finca de cítrics ecològics Bio Varsella, on es podrà conèixer de prop el procés de cultiu. L’empresa cultiva taronges, mandarines, i llimones amb certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Es tracta d’una empresa familiar situada a Bítem-Tortosa, a la comarca del Baix Ebre i la seva història es remunta a tres generacions enrere; amb unes finques, inicialment d’oliveres, que es van anar transformant al cultiu de cítrics de diferents varietats. L’any 2008 van decidir canviar el sistema productiu i passar a un cultiu ecològic, i incrementar així el seu compromís amb la sostenibilitat. Ara, la companyia és membre de la plataforma Crowdfarming, que permet als consumidors adoptar un arbre a un productor per a ajudar-lo a finançar el cultiu. A canvi, el consumidor rep a casa part de la collita de la temporada. El director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Jesús Gòmez, i els responsables de l’explotació participaran en la visita.

 

 

En aquesta línia, la Setmana Bio presenta un programa d’activitats amb xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, activitats per a descobrir la producció i alimentació ecològica tot fent esport, visites guiades a explotacions, i altres propostes adreçades a fer conèixer de primera mà a totes les persones interessades què és la producció i el producte ecològics, i quines són les seves particularitats i beneficis.

Aquest esdeveniment disposa d’una plataforma web on hi ha totes les activitats que s’hi organitzen i serveix per a inscriure’s-hi o tenir la informació per a poder-hi assistir directament. Hi ha activitats obertes en què no cal inscripció, altres en què cal inscriure’s, algunes poden tenir cost, i també hi ha algunes activitats organitzades o promogudes des del Departament d’Agricultura.

 

Un aparador de la producció ecològica

La Setmana Bio es va organitzar per primer cop l’any 2012 per a dotar el sector ecològic d’una eina de promoció i amb l’objectiu de poder informar sobre les bondats i les virtuts d’aquest sistema de producció i promoure el consum dels productes ecològics. En la seva creació va participar-hi el sector mateix, reunit en una taula d’entitats promotores, amb la qual es va acordar quin seria el format d’aquest esdeveniment, la gestió i l’organització del qual assumeix el Departament.

Les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells agents relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar com a promotors, així com altres entitats i administracions, com ara consells esportius, biblioteques públiques o administracions locals, entre d’altres.

 

Font: DARPA

Informació relacionada