La Jornada de dones científiques i innovadores de l’àmbit agroalimentari va posar en relleu la necessitat de polítiques efectives per reduir la bretxa de gènere i fomentar la participació femenina
L’acte organitzat pel DARPA i l’ACCA a Barcelona va comptar amb la participació d’una seixantena de persones

Durant la jornada es van portar a terme dues taules rodones i un taller participatiu.
Unes 60 persones van participar en la “Jornada de dones científiques i innovadores de l’àmbit agroalimentari” que es va celebrar el passat 12 de març a Barcelona organitzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), juntament amb l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) en el marc del Dia Internacional de la Dona.
L’acte pretenia ser un punt de trobada entre dones científiques i innovadores de l’àmbit agroalimentari que tenen un paper fonamental en la transformació i sostenibilitat del sector; ja que a través de la recerca, desenvolupament i aplicació de noves tecnologies, contribueixen a millorar els processos de producció, la seguretat alimentària i la salut ambiental. En un sector tradicionalment dominat per homes, les dones aporten noves perspectives i lideratge en la resolució de reptes globals com el canvi climàtic, la seguretat alimentària i la nutrició. Per això, la seva tasca és essencial per a construir un futur més inclusiu, innovador i sostenible en el món agrari i la indústria alimentària.
En aquest sentit, la jornada va ser presentada per Teresa Cabré i Castellví, presidenta de l’Institut d'Estudis Catalans (IEC) i per Glòria Cugat, subdirectora de transferència i innovació agroalimentària per la delegació de Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament. Cugat va fer especial èmfasi en la percepció de l’escletxa de gènere que continua sent desigual: “mentre que el 17% de les dones reconeixen la seva existència, només el 4% dels homes admeten que hi ha diferències. No obstant això, els indicadors mostren que la discriminació de gènere encara és present en diversos àmbits, incloent-hi el científic i acadèmic”. En aquest sentit, Cugat va explicar que "a Espanya, les dones només representen el 27% de les càtedres universitàries, una dada que evidencia les barreres que han d’afrontar en la seva trajectòria professional. Pel que fa a la presència femenina en l’àmbit científic, les dones representen el 50% en institucions acadèmiques, però aquest percentatge es redueix dràsticament al 30% en el sector empresarial".
L’esdeveniment es va estructurar en tres parts. En la primera taula rodona es va posar en valor la trajectòria de les dones científiques i innovadores en l’àmbit agroalimentari a través de l’experiència de tres dones de diferents generacions, amb l’objectiu de reconèixer i visibilitzar les dones pioneres en la ciència i la innovació agroalimentària que han trencat barreres i han obert camins per a futures generacions. També es va destacar els avenços actuals de les dones que estan contribuint activament al desenvolupament de solucions sostenibles i innovadores per als reptes agroalimentaris globals. La taula va ser moderada per Glòria Cugat i va comptar amb la participació de Montserrat Rivero Urgell, presidenta de l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (ACCA) i directora del Centre d'Estudis dels bancs dels Aliments Catalans (CEBALCAT); Maria dels Àngels Calvo Torras, presidenta de l'Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya i Carolina Ripollés Ávila, lectora Serra Hunter del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Facultat de Veterinària de la UAB.
Pel que fa a la segona taula rodona, es van compartir les aportacions de les dones científiques en el desenvolupament de sistemes alimentaris més sostenibles, innovadors i inclusius, i es va analitzar com la perspectiva de gènere pot enriquir els processos de recerca i desenvolupament en l'àmbit agroalimentari, fomentant una alimentació més justa i inclusiva. En aquest cas, la taula va ser moderada per Anna Ramon Revilla, cap de Comunicació al CREAF amb la participació d’Anna Pallí Güell, cap de l'Oficina de Vigilància Tecnològica de l'IRTA; Elena Beltran Torres, responsable d’Innovació i Desenvolupament a Sant Dalmai Food Company; Amaya Prat Solís, sustainability & RDi Manager a Ametller Origen i Mireia Colom Brossa, project Manager a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i líder del projecte #científiques.
Seguidament, es va realitzar un taller participatiu en el qual es va treballar en grups sobre la idoneïtat de constituir una xarxa de dones científiques i innovadores de l’àmbit agroalimentari i com hauria de ser aquesta xarxa, els principals reptes de les dones científiques i innovadores, com impulsar la presència de dones en l’àmbit agroalimentari, també sobre com donar més visibilitat a la dona científica de l’àmbit agroalimentari.
La cloenda de la jornada va anar a càrrec de Javier Selva Sánchez, director general de Transferència i Societat del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats.
En conjunt, la jornada va posar en relleu la necessitat de polítiques efectives per reduir la bretxa de gènere i fomentar la participació femenina en tots els nivells del sector científic, amb especial èmfasi en la importància de la visibilitat, el suport institucional i la promoció de models femenins de referència.
Font: DARPA