Publicador de continguts

GASTRONOMIA | 23/01/2025  Ruralcat

Primeres activitats per celebrar el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia

Els actes de gener s’emmarquen dins del paisatge de pedra seca amb la fruita seca i els calçots com a protagonistes sota el paraigües de “12 mesos, 12 paisatges

Catalunya ha estat nomenada Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement impulsat per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que posa en valor la producció alimentària i la cuina catalana i que consolida Catalunya com el país del món on es menja i beu millor. El reconeixement de Catalunya com la primera regió europea que rep aquesta distinció obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.

 

El projecte Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG25) es basa en la participació activa d’un ampli ventall d’agents socials, econòmics, culturals i institucionals. Per garantir l’èxit d’aquesta iniciativa, les adhesions esdevenen una peça fonamental, que reflecteix el compromís col·lectiu per posicionar Catalunya com a referent gastronòmic global. En aquest sentit, l’estratègia busca sumar esforços per construir una gastronomia catalana sostenible, innovadora, inclusiva i connectada amb el món. Amb el suport de les adhesions, CRMG25 esdevé una iniciativa que transcendeix els límits sectorials i crea una xarxa dinàmica i transversal.

 

Avui, el projecte ja compta amb 1.090 agents adherits, una dada que supera l’objectiu inicial d’obtenir 1.000 adhesions a inicis d’any. En concret, els agents adherits proposen mensualment activitats, obertes a tota la ciutadania, que mostren la diversitat alimentària i territorial de Catalunya. Els que formen part del projecte “12 mesos, 12 paisatges” proposen activitats que exploren la riquesa de productes alimentaris i cuines que floreixen en cada paisatge gastronòmic durant les estacions de l’any.

 

Les activitats de gener s’emmarquen dins del paisatge de pedra seca. El mes de gener és l’inici de la florida de fruiters de fruita seca i la temporada de calçotades. Per això, la fruita seca i els calçots en són els protagonistes i les activitats programades són:

 

1-31 gener: L’URGELL, SABORS QUE INSPIREN: LA RUTA GASTRONÒMICA I LA PEDRA SECA DE L’URGELL

L’Àrea de Turisme de l’Urgell organitza conjuntament amb 15 restaurants la “Ruta gastronòmica de l’Urgell”, una acció promocional en la qual els restaurants oferiran plats amb l’ametlla com a protagonista

 

18 gener: FIRA DE L’OLI DE QUALITAT VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES: ACTIVITAT OLI EXPERIÈNCIA

L’activitat “Oli Experiència” s’emmarca dins dels matins de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques i es desenvolupa en un camp d’oliveres envoltat d’elements de pedra seca, com són les cabanes de volta i els marges tradicionals.

 

19 gener: CONCERT A MAS LLAURADÓ (FESTA DE SANT ANTONI)

Visita guiada a la cabana de volta més gran de Catalunya i posterior concert amb el Quartet Prysma i Iolanda Dolcet del Cant de la Terra.

 

19 gener: LA PEDRA SECA, PATRIMONI DE LA HUMANITAT A TARRÉS

Visita guiada amb l’historiador i professor Ramon Maria Arbós, veí de Tarrés, per les concentracions de forns de calç, cabanes de volta i marges de pedra seca, un patrimoni de Tarrés molt accessible.

 

19 gener: L’URGELL, ESCENARIS QUE INSPIREN. CAMINADA PER LA PEDRA SECA DEL RIU ONDARA

L’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de l’Urgell organitza una caminada per la pedra seca del riu Ondara, on es descobriran els elements de la pedra seca d’aquesta zona del centre de l’Urgell.

 

25 gener: L’URGELL, ESCENARIS QUE INSPIREN. CAMINADA PEL RIU CORB

Caminada per la pedra seca del riu Corb, on es descobriran els elements de la pedra seca de Sant Martí de Maldà i el Vilet, al sud de l’Urgell. Es descobriran els paisatges d’ametllers i paisatges rurals, marges de pedra seca, peixeres, molins fariners, safareigs i cabanes de volta.

 

6,5 km aprox. Durada: 2.30-3 h aprox.

 

25 gener: VISITA TEATRALITZADA PER DESCOBRIR LES CONSTRUCCIONS DE PEDRA SECA, AMB TAST DE FRUITA SECA I PRODUCTES DE TORREBESSES

Es tracta d’una visita guiada, teatralitzada i musicada a peu per conèixer diferents indrets de Torrebesses i espais monumentals. En aquesta visita coneixerem espais de conreu del poble i construccions de pedra seca per acabar al Molí del Bep del Canut. Una construcció del s. XIX, on gaudirem d’un tast de fruita seca i productes locals de Torrebesses.

 

25 gener: CREACIÓ MASIA/MUSEU DE LA CALÇOTADA

Se signarà el conveni de compromís per fer realitat, en un futur pròxim, un centre d’interpretació del calçot.

 

25 gener: LA TAULA DELS ARTISTES

Sant Feliu de Guíxols celebra la Regió Mundial de la Gastronomia amb una activitat mensual que aplega públic en un espai singular per conèixer un artista, compartir històries i gaudir d’una tapa especial.

 

26 gener: GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA A VALLS

La tradició del calçot amb activitats populars: cercaviles, demostracions, mercat i concursos de menjar calçots i d’elaboració de salsa. És una festa gastronòmica que atrau visitants i posa en valor el calçot de Valls.

 

Fora del programa “12 mesos, 12 paisatges” també tenen lloc diverses activitats.

 

Font: DARPA