Teixint vincles entre el món rural i l’urbà pel futur de l’alimentació sostenible
La jornada ‘Repensar el vincle rural-urbà per a la transformació del sistema alimentari’ va proporcionar un espai de reflexió i diàleg sobre els reptes i les oportunitats del sistema alimentari actual.

L’Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible (OCAS) va celebrar el seu primer any de vida amb la jornada ‘Repensar el vincle rural-urbà per a la transformació del sistema alimentari’. La trobada va reunir professionals de les institucions, de l’acadèmia i de tot el sector agroalimentari al Palau Robert, amb l’objectiu d’explorar les interconnexions entre el món rural i l’urbà per abordar els reptes del sistema alimentari actual.
L'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible (OCAS) és un organisme format pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya i l’empresa pública Prodeca, l'Ajuntament de Barcelona (Polítiques Alimentàries Urbanes i Consum Responsable) i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). L’acte va estar organitzat en el marc del Pla anual de transferència tecnològica (PATT) del DACC.
Ponència d’Enric Tello a la jornada sobre el vincle rural-urbà (Foto: Alba Irigoyen Gómez)
Els continguts de la jornada
La jornada tècnica va englobar una sèrie de parlaments, ponències i diàlegs per tractar una àmplia gamma de temes, des de la relació entre la urbanitat i la ruralitat fins als reptes del canvi climàtic en el sistema agroalimentari. L’enfocament principal va donar llum a la necessitat de reforçar el vincle entre el món rural i l’urbà per promoure la transició cap a un model alimentari més sostenible, i garantir l’accés a aliments saludables i sostenibles per a tothom. La trobada va superar les expectatives, tant en assistència -amb una sala plena de bat a bat- com en el retorn per part del públic assistent.
L’OCAS ha elaborat un dossier on es recullen les claus de tot el que es va dir a la jornada, que es pot descarregar clicant sobre la imatge o al següent enllaç: Les claus de la jornada ‘Repensar el vincle rural-urbà per a la transformació del sistema alimentari’.
Per altra banda, amb la col·laboració del PATT, RuralCat i el Palau Robert, l’oficina també ha posat a disposició pública el vídeo per reviure l’esdeveniment.
El més destacat de la jornada
La inauguració de la jornada, liderada per Carmel Mòdol, secretari d'Alimentació del DACC, i Lidón Martrat, coordinadora de l’OCAS, va posar de manifest els desafiaments globals del sistema alimentari actual. Es va ressaltar la importància de la pagesia i la promoció d'una alimentació saludable i sostenible com a claus per afrontar aquests reptes, així com l’esforç conjunt de les administracions per crear l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible.
Enric Tello Aragay, catedràtic de la Universitat de Barcelona i expert en sostenibilitat de sistemes agroalimentaris i paisatges agraris, va destacar la importància de les pràctiques sostenibles en la producció d'aliments, a la seva ponència sobre l'agroecologia com a solució al canvi climàtic. També va plantejar estratègies per a fomentar la col·laboració entre el món rural i l’urbà en la producció i distribució d'aliments, així com la necessitat i compromís de les polítiques alimentàries transversals i participatives.
En el marc cultural, veus com Laia Batalla i Carrera, biòloga i directora de l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, Martí Sales i Sariola, escriptor, traductor i músic, i Rosa Cerarols Ramírez, geògrafa, antropòloga i investigadora, van manifestar que cal revisar la construcció de l'imaginari rural, fins ara contaminat per la mirada urbana, reflexionar sobre la relació que tenim amb el camp i el sistema alimentari, i reescriure el relat de la ruralitat des d’on pertoca.
Íngrid Buera, directora de Màrqueting i Relacions Institucionals de Mercabarna, Gilad Buzi, pagès ecològic i cofundador de l'Associació de Productores Agroecològiques de Catalunya (APACat), i Llorenç Llop, president de la Federació d'Empresaris Productors de Venda de Proximitat a Catalunya, van posar de manifest els reptes que afronta Catalunya per aconseguir un sistema alimentari més sostenible, fent palès a la voluntat de treballar conjuntament per trobar solucions en l’àmbit de producció, distribució i consum, per part dels diferents actors implicats.
El debat sobre la governança territorial i la participació ciutadana, protagonitzat per Albert Puigvert Tuneu, gerent de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (Arca), i Irene Navarro Solé, tècnica del PEMB, va subratllar la importància d'un enfocament holístic per abordar els reptes del sistema alimentari. La creació d'infraestructures per a la distribució de productes locals i la promoció de l'agricultura ecològica van ser temes recurrents.
Neus Monllor, consultora agrosocial a AmaTerra, i Dirk Madriles, pastor i pagès, van parlar de la necessitat d’establir vincles afectius entre les persones i el món rural i, també, de retro innovar, és a dir, de recuperar i adaptar coneixements i pràctiques tradicionals a les necessitats actuals.
La jornada va concloure amb la intervenció d’Ester Vidal, directora de Serveis d'Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l'Ajuntament de Barcelona, i de Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, centrant-se en les accions concretes que les institucions i la societat poden emprendre per a transformar el sistema alimentari cap a la justícia, la cohesió i la sostenibilitat. La cooperació entre les diferents parts interessades, des de la pagesia fins als consumidors urbans, es va presentar com a factor clau per aconseguir aquest objectiu compartit.
En resum, la jornada va proporcionar un espai de reflexió i diàleg sobre els reptes i les oportunitats del sistema alimentari actual, posant de manifest la importància de la col·laboració entre el món rural i l’urbà en la construcció d’un futur més sostenible per a tothom.
Font: DACC