FORESTAL | 08/01/2016  ICSuro

L'Institut Català del Suro celebra el seu 25 aniversari

ICSuro organitzarà al llarg de 2016 diverses activitats per commemorar el seu primer quart de segle d'història i reforçar línies estratègiques en matèria de turisme, sostenibilitat, suport a l'emprenedoria, noves aplicacions del suro i enologia.

L’Institut Català del Suro aglutina els interessos del sector surer català, format per unes 50 empreses fabricants de taps per a vi i cava, que facturen 210 milions d’euros amb una ocupació de 1.000 treballadors, situades principalment a la zona de les comarques de Girona. La producció anual és d’uns 2.700 milions de taps dels quals 1.300 milions són de cava/champagne i representen el 60% a nivell mundial, i 1.400 milions són de vi i representen el 10% a nivell mundial. És un sector que exporta el 50% de la seva producció. A nivell de producció forestal s’obtenen 4 mil tones de suro anuals de les quals només el 50% està posat en producció, amb un potencial de 7 mil tones.

El tret de sortida a l’any de celebració el donarà un acte institucional al mes de febrer amb representants de l’Administració i personalitats destacades del sector surer català aprofitant l’ocasió per realitzar la primera reunió de Junta General de l’any. Durant el mes de març, l’ICSuro rebrà visites d’escoles i instituts dels municipis surers més pròxims per tal de mostrar les funcions i objectius d’aquest organisme que serveix com a punt de trobada entre sector forestal, industrial i d’emprenedors en noves aplicacions del suro.

Així mateix, l’Institut durant l’any 2016 organitzarà i/o participarà en tres concursos d’àmbits diferents però emmarcats dins les seves línies estratègiques com són: concurs d’emprenedors i idees de negoci amb suro, el Corklab d’ELISAVA (Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona) i Patrocini del Màster en Begudes Fermentades de la Universitat Rovira i Virgili conjuntament amb AECORK. Aquestes activitats permetran reforçar els àmbits de noves aplicacions del suro i l’enologia.

La dinamització dels territoris surers es realitzarà mitjançant una ruta turístico-pedagògica on es mostrarà tota la cadena de valor del suro (del bosc a l’ampolla) començant per l’activitat de la Pela del Suro, passant per una visita a una fàbrica de taps de suro, l’Institut Català del Suro, el Museu del Suro i un celler de la zona, coordinat conjuntament amb el Museu del Suro.

També es realitzaran accions puntuals en dies assenyalats com: Sant Jordi, el dia del Medi Ambient, el dia dels Boscos, etc. I durant tot l’any es reforçaran les accions i dinamització en xarxes social i en general en l’àmbit del màrqueting online (#ICSURO25).

Per tal d’establir i reforçar vincles amb entitats relacionades amb ICSuro es celebraran reunions, sessions de formació i/o visites a les instal·lacions de l’Institut, amb entitats com la DO Empordà, INNOVI, AENOR, ISO, CELIÈGE, AECORK, RETECORK, Consorci Forestal de Catalunya, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Cambres de Comerç, Universitat de Girona, Ajuntaments de municipis surers, Museu del Suro, Patronat de Turisme- Ruta del Vi DO Empordà, entre d’altres.

Pel que fa al laboratori de l’ICSuro, el Cork Center, a banda de la posada a punt de nous serveis i la cerca de nous clients, un dels objectius pel 2016 és obtenir la certificació ISO 17025; el més alt estàndard de qualitat per un laboratori d’aquestes característiques.

Així mateix, durant l’any 2015 s’ha consolidat una àrea important, com és la recerca i innovació, un pilar fonamental per l’Institut ja que ha de nodrir d’eines i recursos a les organitzacions sureres per tal que siguin més competitives. Per aquest motiu, durant el 2016 veurem alguns resultats dels principals projectes en els que participa aquest organisme: LIFE ECORKWASTE que té per objectiu utilitzar els residus de suro per generar electricitat i tractar aigües residuals del sector del vi; ENCORK, que consisteix en la creació d’un prototip d’un nas electrònic per a la detecció d’aromes; o la recent adquisició d’una impressora 3D amb la voluntat de donar més valor afegit als subproductes de suro mitjançant la tecnologia additiva.

Així, doncs, aquesta celebració té per objectiu donar major visibilitat a tota la cadena de valor del sector surer català, mitjançant la investigació, la innovació i la comunicació a través de la interrelació amb tots els seus públics i membres.
 

Informació relacionada