Disminueix el nivell de residus plaguicides en els aliments a la UE
L'European Food Safety Authority (EFSA), l'autoritat europea en sanitat alimentària, ha publicat el seu Informe Anual sobre Residus de Plaguicides, que proporciona una visió general dels residus de plaguicides en els aliments a la Unió Europea durant l'any 2008 i avalua l'exposició dels consumidors europeus als residus a través de les seves dietes. L'informe mostra que el 96,5% de les mostres analitzades compleixen amb els nivells màxims de residus (LMR) de plaguicides permesos per a productes alimentaris a la UE. El 3,5% de totes les mostres analitzades van superar els LMR legals, mentre que l'any 2007 van ser un 4,2%.
En total, es van analitzar més de 70.000 mostres de prop de 200 diferents tipus de productes per detectar residus de plaguicides. Els mètodes de control utilitzats pels Estats membres permeten detectar la presència de fins a 862 plaguicides diferents.
Nivells de residus i exposició
Es van trobar més residus de plaguicides excedint els seus límits màxims legals en els aliments importats de països fora de la Unió Europea (7,6%) que en les mostres procedents de la UE (2,4%). D'acord amb els resultats del programa coordinat de pesticides de la UE, el percentatge de mostres lliures de residus de plaguicides ha augmentat en comparació amb anys anteriors. El 2008 es van detectar un 62,1% les mostres analitzades lliures de residus de plaguicides, mentre que en els anys 2005 a 2007 les mostres que no contenien residus de plaguicides mesurables van ser del 52,7% al 58,0%.
De 2.062 mostres d'aliments per a nadons, en 76 es van detectar rastres de plaguicides i el límit legal es va superar en només 4 mostres (0,2%). La legislació europea en aquest àmbit és molt restrictiva i no permet més d'un 0,01 mg/kg de cap mena de residu de plaguicida individual.
Pel que fa als productes ecològics, els LMR es van superar en un 0,9% de les mostres analitzades. La legislació de la UE només permet la utilització d'un nombre molt limitat de plaguicides en la producció d'aliments ecològics. Com que en aquest cas no hi ha LMR específics per als productes ecològics, s'han aplicat els mateixos LMR establerts pels productes convencionals.
La unitat de revisió inter pares de l'avaluació de riscos de pesticides de l'EFSA (PRAPeR), que va preparar l'informe, va especificar que la presència de plaguicides en els aliments, i en molts casos fins i tot la superació d'un LMR, no implica necessàriament un problema de seguretat alimentària. Per avaluar el risc del consumidor, l'EFSA estima l'exposició crònica (a llarg termini) als pesticides dels principals aliments que componen la dieta dels europeus, així com l'exposició aguda (a curt termini) a nou tipus de cultius que van ser controlats el 2008 com a part del programa coordinat de la UE. En ambdós casos, l'EFSA va adoptar un enfocament cautelós, utilitzant supòsits conservadors per estimar l'exposició als plaguicides.
Per a l'avaluació de l'exposició a llarg termini, l'EFSA va concloure que cap dels plaguicides avaluats plantejava preocupacions per la salut. Per a l'avaluació de l'exposició aguda, l'EFSA va suposar que la gent menja grans quantitats d'aliments que contenen els nivells més alts registrats de residus. En aquest cas, que suposaria el pitjor escenari possible, l'EFSA sosté que per a 35 combinacions de plaguicida/producte existeix un risc potencial, però només en rares ocasions.