INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/08/2022  Ruralcat

L’INCAVI presenta el full de ruta per esdevenir palanca de transformació i d’excel·lència del vi català

S’ha presentat el Pla Estratègic per convertir l’INCAVI en un agent dinamitzador del sector.

El Pla ha marcat 23 projectes clau per desenvolupar els pròxims tres anys.

L’INCAVI ha presentat el full de ruta per esdevenir palanca de transformació i d’excel·lència del vi català. La nova direcció ha considerat necessària una transformació i actualització de la institució davant els reptes actuals del sector. Per aquest motiu, aquests darrers mesos s’ha confeccionat el Pla Estratègic de l’INCAVI – Horitzó 2025, l’eina per transformar l’institut. El pla ha marcat 23 projectes clau per desenvolupar els pròxims tres anys amb l’objectiu que l’Institut sigui referent com agent dinamitzador del sector vitivinícola català.

D’entre tots els projectes, n’hi ha que ja s’estan executant aquest mateix any. El primer, la inversió de 500.000 euros per situar els laboratoris de l’INCAVI en primera línia internacional, una dotació pressupostària que multiplica per tres el pressupost d’inversió que tenia previst l’Institut per aquest 2022. Amb aquesta ampliació pressupostària l’INCAVI comptarà amb nou equipament i es convertirà en un centre de referència en serveis d’anàlisis a cellers, facilitant que aquests no s’hagin de desplaçar a França o a l’estat espanyol. També permetrà donar resposta als diversos projectes de R+D en curs o en procés d’adjudicació.

Amb la modernització del servei d’analítiques es podrà, per exemple, ampliar els serveis en l’anàlisi de metalls pesants, precursors aromàtics, detecció de pesticides; es podran incorporar paràmetres acreditatius necessaris per a controls de qualitat dels escumosos i qüestions relacionades amb la nutrició com els al·lèrgens. També es reforçaran les analítiques de terres i foliars i la producció i entrega de llevats autòctons, entre d’altres i reforçar el Panel de Tast de Vins de Catalunya.

D’altra banda, l’INCAVI també vol esdevenir capdavanter mundial en l'assegurament de la traçabilitat en el sector vitivinícola utilitzant tecnologia blockchain amb la finalitat d’augmentar la notorietat i el prestigi del conjunt del vi català davant del consumidor final.

El tercer d’aquests projectes que ja s’estan executant és l’aposta per la identificació i preservació i l’oferiment al sector de forma més activa de varietats de vinya autòctones del país com a recurs per a diferenciar competitivament i contribuir a valorar les produccions de vins catalans. Aquesta tasca serà possible perquè s’incrementarà la recerca per obtenir un major coneixement sobre el comportament i la resiliència al canvi climàtic i la vinificació d’aquestes varietats per donar resposta a nous mercats i consumidors. També, en aquesta línia, es fomentarà la reconversió varietal i s’oferirà suport a la conservació de vinyes velles amb una alta riquesa fitogenètica, el manteniment de les vinyes de forta pendent o de muntanya, per la conservació del mosaic agrari, la prevenció d’incendis forestals, etc.

També el pla estratègic preveu que l’INCAVI capitalitzi el patrimoni de varietats de vinyes recuperades de Catalunya i esdevingui un centre de referència d’identificació, avaluació i incorporació de varietats recuperades.

Pel que fa a l’àmbit de la promoció, hi ha en execució cinc projectes estratègics: el desenvolupament de la imatge de marca paraigua per al vi català que doni cobertura a les empreses i als agents del sector, amb un relat propi que sigui compartit per a tot el sector. Amb aquesta imatge de marca es treballarà un programa d’accions per potenciar el seu reconeixement i que tingui en compte els nous moments de consum i diferents públics i amb activitats repartides al llarg del temps.

Algunes d’aquestes accions són la col·laboració amb Wine & Spirit Education Trust (WSET), un programa formatiu internacional de vins, també la creació del web internacional Catalan Wines, com a espai de difusió de la cultura del vi català i l’impuls dels vins de Finca Qualificada com a vins insígnia del país, valorant el territori i les persones que el treballen i creant una Gran Ruta Enològica dels Vins de Finca Qualificada.

Font: DACC