AGRICULTURA | 19/08/2022  Ruralcat

Es posa en marxa una nova eina per millorar el potencial de rendiment del blat

S’ha proposat el diagrama de cablejat per analitzar la interacció de trets fisiològics del blat i augmentar el seu potencial productiu.

La nova eina pretén ajudar els científics de cultius en la presa de decisions per a estratègies de recerca, millora i inversió.

Comprendre millor totes les relacions entre els trets fisiològics que determinen el rendiment del blat al llarg del seu cicle de creixement és clau per augmentar el seu potencial productiu. Una recerca liderada per la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre Internacional de Millora del panís i el blat (CIMMYT), localitzat a Mèxic, ha adaptat el diagrama de cablejat que s'utilitza habitualment en enginyeria elèctrica per cartografiar les interrelacions de trets en aquest cereal. La nova eina, publicada a la revista Nature Food, pretén ajudar els científics de cultius en la presa de decisions per a estratègies de recerca, millora i inversió. En l'estudi també han participat investigadors i investigadores del Regne Unit, Alemanya, els Estats Units i Austràlia

L'equip s'ha basat en el model de font-embornal existent per il·lustrar els vincles fisiològics que afecten el potencial de rendiment del blat. Els investigadors ho defineixen com un full de ruta per prioritzar la investigació en altres nivells, com per exemple estudis metabolòmics o d’expressió gènica.

El diagrama de cablejat té en compte les etapes de desenvolupament del blat per determinar-ne el rendiment. Per exemple, en el moment del creixement de la tija, del creixement de l'espiga o del farcit efectiu del gra. A més, l'eina permet afegir elements i anar perfeccionant els models en el futur.

 

Font: DACC