R+D+I | 20/01/2016  ACCI0

Eurecat integra el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut

El CTNS esdevindrà el centre internacional de referència d'Eurecat per a la prestació de serveis científics i tècnics relacionats amb el consum d'aliments i la salut a les empreses agroalimentàries

Part de la façana de l'edifici del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut

Part de la façana de l'edifici del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut

El Patronat del centre tecnològic Eurecat (membre de TECNIO) ha aprovat la integració del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS, amb seu a Reus), una operació que per a Eurecat suposa la incorporació de noves capacitats científiques i tecnològiques en les àrees de nutrició, salut i biotecnologia i la continuació de la seva dinàmica d’integracions i d’aliances amb els principals agents del sistema d’innovació catalans.

El CTNS esdevindrà així el centre de referència d’Eurecat per a la prestació de serveis científics i tècnics relacionats amb el consum d’aliments i la salut a les empreses agroalimentàries, un àmbit en el qual a “Catalunya existeix un important teixit industrial que es beneficiarà de la integració d’aquesta nova àrea de coneixement”, ha destacat el president d’Eurecat, Xavier Torra.

Entre les línies de recerca pròpies de CTNS, que és un centre de referència internacional en els seus àmbits d’especialització, destaca la descoberta de nous ingredients i els seus mecanismes d’acció, biomarcadors de l’homeòstasi metabòlica per a la validació d’al·legacions de salut sobre aliments, influència de la microbiota en els processos alimentaris i la nutrició, aplicacions punteres de les tecnologies òmiques a la seguretat alimentària i senyalització del consum de fruites i patogènesi de la obesitat.

La integració implica també la incorporació a Eurecat del Centre for Omic Scienes (COS), una infraestructura científico-tècnica singular inaugurada en 2013 i equipada amb les tecnologies més punteres en metabolòmica i proteòmica, complementada amb tecnologies de transcriptòmica i genòmica.

Amb la integració, Eurecat oferirà “solucions més integrals a les problemàtiques d’innovació de les empreses del sector” i “augmentarà l’oferta tecnològica del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut i el nombre d’empreses a les quals podrà donar suport”, ha afegit Xavier Torra.

La integració, ha remarcat, “s’inscriu en el compromís d’Eurecat de proveir a les empreses de la tecnologia diferencial i el coneixement avançat que necessiten per impulsar la seva competitivitat i capacitat d’internacionalització” en àrees estratègiques per a l’economia.

El CTNS va ser creat el 2008 com una fundació impulsada per ACCIÓ, la Universitat Rovira i Virgili i altres 16 institucions i empreses, per donar cobertura a l’R+D+I catalana en nutrició i salut. És un centre TECNIO que ofereix a les empreses agroalimentàries serveis científics i tecnològics en tot el ventall d’aspectes que tenen relació amb el consum d’aliments i la salut, molt especialment en el camp dels aliments funcionals, productes que, més enllà de nodrir, actuen en la millora o prevenció de risc de patologies. En aquests moments, dóna servei a més de 40 empreses en temes de salut, agroalimentació i biotecnologia.

Les línies de recerca d’Eurecat responen a l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), per al període 2015-2020, basada en set àmbits sectorials líders: alimentació, energia i recursos, sistemes industrials, indústries basades en el disseny, indústries relacionades amb la mobilitat sostenible, indústries de la salut indústries culturals i basades en l’experiència.