INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 08/09/2022  Ruralcat

Es presenta l’Aliança i4Vi per fer més competitiu el sector del vi a Catalunya

Es tracta d’un acord que representa l’oportunitat de dotar el país d’una major infraestructura per avançar en l’aplicació de noves tècniques per afrontar els reptes presents i futurs de la vinya i el vi.

L’Aliança i4Vi estarà formada pels òrgans següents: el comitè de direcció, la comissió de treball, el comitè científic assessor i la direcció de l’Aliança i4vi.

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, juntament amb lL’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre Tecnològic del Vi de Falset (VITEC) s’ha presentat l’Aliança i4vi, un acord que representa l’oportunitat de dotar el país d’una major infraestructura per avançar en l’aplicació de noves tècniques per afrontar els reptes presents i futurs de la vinya i el vi a Catalunya.

La iniciativa de col·laboració neix de l’embrió format per l’INCAVI i l’IRTA, un grup de treball anomenat i2vi, on durant dos anys s’ha avançat en diversos projectes i assajos en finques experimentals compartides, i que ara s’amplia amb la incorporació de la Universitat Rovira i Virgili i el Centre Tecnològic del Vi de Falset.

D’aquesta manera, es posa a disposició del sistema de recerca del país les seves dues eines més destacades en aquest àmbit: l’INCAVI, institut creat el 1980, hereu de les antigues estacions enològiques de Vilafranca i Reus (fundades a principis del segle XX) per donar respostes a agricultors i empreses; i l’IRTA, el centre de recerca transversal per a tot el sector agroalimentari català, que també genera coneixement en un dels conreus més rellevants del país.

L’Aliança I4vi compleix amb el mandat que figura en el Pla de Govern de la XIII legislatura per al Departament d’Acció Climàtica i l’Incavi, i respon a una demanda expressa i històrica del sector d’anar més alineats per arribar més lluny i ser més forts. A més, el Pla estratègic de l’INCAVI #Horitzó2025 preveu també dins dels seus projectes tractors aquesta aliança com a eina indispensable a l’hora d’extreure el màxim rendiment i profit als recursos públics invertits en l’R+D del sector vitivinícola català.

L’aliança d’aquestes quatre institucions vol donar resposta a reptes com són l’adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic; la sostenibilitat vitivinícola entesa com a mediambiental, però també social i cultural; i la millora del posicionament dels vins catalans.

Així, les principals línies de treball en què se centrarà l’i4vi responen a les actuals tendències del sector: ceps resistents, agricultura de precisió, reducció de l’ús de coure, biodiversitat i vinya, llevats de terrer, nous sistemes de vinificació, nous productes per donar resposta a noves demandes del mercat, etc.

Pel que fa a les principals accions concretes en l’àmbit de l’R+D+I, consistiran en la preparació i presentació de grans projectes en convocatòries amb fons de finançament públic, que tinguin capacitat de generació de coneixement d’avantguarda i innovació transformativa, i també projectes vinculats a l’agricultura regenerativa i a l’adaptació de la vinya al canvi climàtic i als episodis de sequera.

En l’àmbit de la transferència, es treballarà en la realització de jornades tècniques i d’altres activitats en els àmbits esmentats i l’organització d’una jornada tècnica anual de referència per al sector. Finalment, en l’àmbit de la formació, es reforçaran les activitats formatives ja existents i se n’organitzaran de noves en els aspectes clau dels diferents àmbits, a fi i efecte de conèixer les metodologies i aplicacions de noves tècniques, nous conceptes o nous productes.

L’Aliança i4Vi estarà formada pels òrgans següents: el comitè de direcció, la comissió de treball, el comitè científic assessor i la direcció de l’Aliança i4vi.

 

Font: DACC 

 

Informació relacionada