ALIMENTACIÓ | 21/01/2016  IRTA

L'escàndol de la carn de cavall no va afectar el consum català

Un treball realitzat al Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), un centre consorciat entre l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha estudiat l'impacte de l'escàndol de la carn de cavall en el consum de carn a Catalunya. L'estudi ha mesurat aquest impacte a diferents nivells: legislatiu, econòmic i de consum.

Impacte de l'escàndol de la carn de cavall en el consum de carn a Catalunya

L’origen del estudi arrenca quan, al gener de 2013, es va detectar a Europa carn de cavall en productes de carn de boví processada, com hamburgueses o lasanyes.

Segons l’estudi del CREDA, que ha utilitzat una mostra de 882 llars catalanes, les xifres de consum de vedella (del 2013 respecte el 2012), no mostren una davallada generalitzable i, inclús, alguns productes analitzats presenten un augment en el seu consum.

Els consumidors asseguren que recorden l’escàndol, però declaren que no van modificar el seu consum, ja que, en aquest cas, a diferència d’altres, no afectava a la salut.

Pel que fa als preus de la vedella, tant a nivell del consumidor com en origen, no va detectar cap disminució i, per tant, el treball conclou que no va tenir cap impacte negatiu en aquest sentit.

D’altra banda, en quant a les exportacions de productes processats bovins a Catalunya, tampoc s’han vist efectes associables amb l’escàndol de la carn de cavall, tot i que els resultats mes a mes sí que indiquen aturades de les exportacions en el moment de l’escàndol (tres primers mesos), que després, però, es van recuperar.

Finalment, a nivell legislatiu, l’escàndol de la carn va tenir repercussions immediates i també a llarg termini. El març de 2013 la UE va llançar un “pla de control coordinat” amb una llista d’accions que incloïen els anàlisis de control. Posteriorment es va revisar el marc legislatiu de la cadena alimentària de la UE i es van introduir mesures sorgides a conseqüència de l’escàndol com, per exemple, la integració de controls antifrau en els plans nacionals de control dels Estats membres.