AJUTS | 26/01/2016  DARP/RuralCat

Ajut per a la promoció de productes vinícoles en mercats de tercers països

El DARP ha convocat els ajuts destinats a la promoció en mercats de tercers països de productes vinícoles per a la campanya 2016-2017. Les sol·licituds s'hauran de presentar telemàticament fins al proper 15 de febrer de 2016. Com a novetat, enguany la tramitació serà telemàtica.

Aquest ajut té com a objectiu fomentar la competitivitat i el coneixement de les característiques i qualitats dels vins per tal de contribuir a la millora de la seva posició competitiva o, si s’escau, a l’obertura de nous mercats en tercers països.

Com a novetat a destacar, enguany la tramitació serà telemàtica i es podrà fer a través de l’aplicació Tràmits Gencat.
D’aquesta manera, es facilitarà i agilitzarà la gestió i relació amb els beneficiaris.  Un cop publicada la convocatòria, les sol·licituds s’hauran de presentar telemàticament fins al proper 15 de febrer de 2016.

El finançament d’aquests ajuts va a càrrec del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) en un 50% cadascun. L’import per a cadascuna de les accions i dels programes seleccionats no podrà superar el 50% de les despeses subvencionables. Les actuacions de promoció s’executaran entre l’1 de juny de 2016 i el 31 de maig de 2017.

Les accions subvencionables en aquesta línia d’ajut són:

  1. Relacions públiques i mesures de promoció i publicitat que destaquin els avantatges dels productes comunitaris en termes de qualitat, seguretat alimentària i respecte del medi ambient.
  2. Participació en esdeveniments, fires i exposicions de rellevància internacional.
  3. Campanyes d’informació, en particular sobre els sistemes comunitaris de denominació d’origen, indicacions geogràfiques i producció ecològiques.

Estudis de mercat, ja sigui per a nous mercats o per a avaluar els resultats de les mesures pròpies de la subvenció.

Els mercats de destinació pot ser qualsevol país de fora de la Unió Europea (UE), tot i que de cara a la valoració del programa presentat es consideren prioritaris els següents: Algèria, Austràlia, Brasil, Canadà, Colòmbia, Corea del Sud, Costa Rica, Cuba, Equador, El Salvador, Estats Units, Filipines, Guatemala, Hondures, Índia, Indonèsia, Japó, Marroc, Mèxic, Nicaragua, Noruega, Panamà, Perú, Rússia, Singapur, Sud-àfrica, Suïssa, Tailàndia, Turquia, Ucraïna, Veneçuela, Vietnam, Xina i Països del Golf (Aràbia Saudita, Kuwait, Bahrain, Qatar, EAU, Oman).

L’esforç de les empreses i associacions del sector vitivinícola per internacionalitzar el seu producte juntament amb el suport d’aquesta línia d’ajut que ara començarà la novena campanya d’aplicació, ha donat com a resultat un increment de les exportacions del sector vitivinícola català en els mercats de tercers països.

Des dels inicis de la implantació d’aquest ajut fins ara, l’interès del sector per aquesta mesura ha anat creixent. En la darrera campanya 2014/2015, es van efectuar un total de 498 programes amb un pressupost d’inversió de 23.783.112,55€ (50% FEAGA i 50% DARP, és a dir, 11.891.556,28€ cadascun).

Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma pel que fa a intensitat de demanda per part de les empreses. En total durant el 2015 s’han sol·licitat 9.032.505,64€.