DESENVOLUPAMENT RURAL | 23/09/2022  Ruralcat

Es comença a treballar en el procés d’elaboració de l’Estatut dels municipis rurals

L’objectiu és establir un nou espai de diàleg i recollir les necessitats i fer intercanvi d’opinions amb les alcaldies, per tal de millorar la vida dels residents als pobles petits arreu de Catalunya.

A Catalunya, dos de cada tres municipis catalans tenen menys de 100 hab/km2, més de la meitat dels quals no arriben als 20 hab/km2.

Sota el lema “Construïm ruralitats, un país de tothom”, la consellera de la Presidència Laura Vilagrà i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, han presentat el procés d’elaboració de l’Estatut dels municipis rurals i han aprofundit en temes relacionats amb l’agenda rural i les polítiques del Govern pel que fa als municipis rurals amb alcaldesses i alcaldes de tot el país. L’objectiu de l’acte, celebrat a La Casa dels Àngels del Mag Lari a Castellserà, és establir un nou espai de diàleg i recollir les necessitats i fer intercanvi d’opinions amb les alcaldies dels municipis rurals del país, per tal de millorar la vida dels residents d’aquests pobles arreu de Catalunya.

El procés d’elaboració de l’estatut dels municipis rurals ja està en marxa a través del grup de redacció amb juristes de diferent procedència coordinats per la UB (Fundació Bosch Gimpera) i el grup de treball per a l’Estatut amb les entitats municipalistes (Micropobles, ACM, FMC), Eines de Repoblament i diversos departaments de la Generalitat. S’aprofitarà també l’experiència i el coneixement acumulat del procés de l’Agenda Rural del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’acte, presentat i conduït pel monologuista i actor, Quim Masferrer, ha servit també per donar el tret de sortida a la presentació territorial dels treballs de l’Estatut dels municipis rurals que passarà per totes les vegueries. Les polítiques del Govern en aquest àmbit serveixen per garantir les condicions de vida i desenvolupament dels espais rurals per mitjà de la diversificació econòmica. Un full de ruta compartit per tothom i emmarcat dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

L’Estatut dels municipis rurals forma part d’una estratègia més àmplia pel que fa a les polítiques del Govern en aquest àmbit que també engloba la llei de governs locals de Catalunya que té com a objectiu adaptar la regulació del món local a la realitat municipal actual. En aquesta mateixa línia, també s’ha aprovat la creació del nou Consell Català de Municipis Rurals. Es tracta de l’òrgan d’assessorament del Govern en matèria de règim local i de participació i proposta en els àmbits que afectin els municipis rurals amb poblacions inferiors a 2.000 habitants. El Consell Català de Municipis Rurals substituirà l’actual Consell Català de Petits Municipis, creat l'any 2003, per tal d’adaptar-lo a la legislació vigent.

D’acord amb les darreres dades oficials de població, del total de 947 municipis de Catalunya, més del 62,6% tenen una població que no supera els 2.000 habitants i, dins aquest percentatge, un 35% no supera el llindar de població de 500 habitants.

L’Estatut dels Municipis Rurals serà un nou marc normatiu que reguli un estatut específic per als municipis rurals, per adequar-lo a les seves peculiaritats i donar resposta a les demandes i necessitats dels seus habitants. Amb la nova llei sobre l’Estatut dels municipis rurals, el Govern vol superar les problemàtiques associades amb els municipis rurals. La població del medi rural ha de tenir garantit l’accés en condicions d’igualtat a béns i serveis si es vol fer front al desafiament demogràfic i reduir la bretxa existent entre els nuclis urbans i rurals en l’accés als mecanismes de desenvolupament i qualitat de vida. A Catalunya, dos de cada tres municipis catalans tenen menys de 100 hab/km2, més de la meitat dels quals no arriben als 20 hab/km2.

 

Font: DACC