SOSTENIBILITAT | 27/09/2022  Ruralcat

L’Aliança Catalunya 2030 analitza els reptes i oportunitats de l’Agenda 2030 davant del context de crisi planetària

L’Aliança Catalunya 2030 ha celebrat la conferència d’inici que ha analitzat la vigència de l’Agenda 2030 quan falten 8 anys per l’assoliment dels ODS.

L’emergència climàtica, l’increment de les desigualtats socials, l’escassetat de primeres matèries, entre altres, posen en joc la sostenibilitat del planeta i posen dificultats a l’assoliment dels ODS a escala global.

S’ha celebrat la ponència “Dificultats i avenços en la transició cap a la sostenibilitat” al Recinte modernista de Sant Pau (Barcelona) a càrrec del director de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica d’Esade, on l’Aliança Catalunya 2030 ha volgut analitzar els reptes i oportunitats per a l’assoliment dels ODS en l’horitzó de l’any 2030. S’ha fet també una taula rodona on han participat la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i membre de l’Aliança Catalunya 2030, i els consellers del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). La conferència ha estat inaugurada de forma telemàtica per la consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural juntament amb el president del CADS.

Falten només vuit anys per al termini fixat per l’Assemblea General de les Nacions Unides per a assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i el planeta i la humanitat afronten múltiples crisis que afecten el present de milions de persones i determinen el seu futur. L’emergència climàtica, l’increment de les desigualtats socials, l’escassetat de primeres matèries, l’encariment del preu de l’energia, la pèrdua accelerada i sense precedents de la biodiversitat -i dels serveis que proporcionen els ecosistemes- a escala mundial, entre altres, estan posant en joc la sostenibilitat del planeta i posen dificultats a l’assoliment dels ODS a escala global.

L’Aliança Catalunya 2030 és un espai de treball conjunt entre organitzacions públiques i privades compromeses amb els ODS, creat pel Govern seguint un mandat del Parlament de Catalunya de novembre de 2018. Constituïda el 21 de febrer de 2020, l’Aliança està formada actualment per 68 membres, incloent-hi el Govern de Catalunya i organitzacions representatives del món local, l’àmbit de l’educació i la recerca, l’àmbit empresarial i sindical, el tercer sector ambiental i social, i òrgans de consulta i participació de la Generalitat de Catalunya, entre altres.

L’Aliança està oberta a totes aquelles entitats públiques i privades que s’hi vulguin adherir i presentin compromisos concrets per a assolir els ODS des de les seves respectives àrees de treball.

 

Font: DACC