Un lector de codi de barres confirmarà si un aliment conté gluten entre els seus ingredients
Gràcies a un lector especial de codi de barres serà més fàcil conèixer si hi ha o no gluten entre els ingredients que figuren a l'etiqueta dels aliments. L'objectiu d'aquest dispositiu és facilitar la compra a les persones amb malaltia celíaca i evitar que, per error, adquireixin productes prohibits per a ells. Aquest aparell, desenvolupat per la Federación de Asociaciones de Celíacos de España (FACE) en col·laboració amb Santiveri, estarà disponible a partir de novembre.
Quin és el funcionament del nou dispositiu?
Aquest projecte, denominat Codi EAN, es basa en un dispositiu que llegeix els codis de barres impresos als productes. Si aquests aliments estan garantits com a lliures de gluten, s'encén una llum de color verd en l'aparell. Altrament, s'encén una llum vermella. El dispositiu té la mida d'un comandament a distància de garatge i permet identificar de manera instantània i segura si el producte es pot consumir o no.
L'aparell tindrà emmagatzemada tota la informació de la llista d'aliments aptes per a celíacs, que FACE edita cada any en forma de llibre i que estarà disponible el mes de novembre, motiu pel qual el lector no es distribuirà abans. La llista recull els aliments que les empreses han certificat com a lliures de gluten i que són aptes per a celíacs. Segons FACE, aquest "és un dispositiu innovador, efectiu i d'alta fiabilitat que facilitarà molt a les persones celíaques la identificació d'aliments segurs".