ENTREVISTA | 06/10/2022  Ruralcat

JOAN J. ESCODA  "Hem desenvolupat un procés pioner i innovador per millorar el rendiment, la sostenibilitat i les despeses en el procés d’elaboració de l’orxata"

Parlem amb Joan J. Escoda, director de Costa Concentrados Levantinos.

L’empresari executiu Joan J. Escoda i Miquel (1953) és llicenciat en Ciències Empresarials a la Universitat de Barcelona. Un cop finalitzats els seus estudis s’incorpora l’any 1978 al negoci familiar de fruits secs Joan Escoda S.A. fundada pel seu pare Joan Escoda i Bonet l’any 1961. Durant uns anys, va compaginar el seu treball a la indústria agroalimentària amb activitats de formació en educació a l’Institut Ramon Barbat i Miracle de Vila-seca. Des del 1987 assoleix la direcció del grup d’empreses, entre elles, Costa Concentrados Levantinos S.L. Actualment, l’empresa fabrica begudes vegetals, brous, nates i cremes de fruits secs. Joan J. Escoda i Miquel ha mantingut des de l’inici de la seva carrera professional un perfil innovador i així ho ha demostrat al llarg de la seva trajectòria a la indústria agroalimentària sent pioner en l’elaboració de begudes vegetals en format bric. A més a més, és col·laborador actiu en projectes socials i esportius.

L’empresa Costa Concentrados Levantinos, experts en l’elaboració d’orxata, han desenvolupat un nou mètode per obtenir orxata de manera més ecològica, econòmica i de gran qualitat. Amb aquest sistema, s’obté un producte final que manté tots els beneficis per a la salut de l’orxata convencional, dotada d’alts compostos d’omega 6 i d’omega 9, i suma les propietats de la pellofa de xufla, rica en compostos fenòlics. L’empresa va estar nominada als premis PITA 2021 en la modalitat Agroindústria.

Què us va impulsar a participar en els premis PITA?

 En el moment que ens vam assabentar d’aquesta convocatòria vam pensar que podria ser una bona oportunitat per a nosaltres donar a conèixer un dels desenvolupaments que estem realitzant internament a Costa Concentrados Levantinos S.L. en referència a la incorporació d’una innovació en el procés d’elaboració de la nostra orxata.

Com va néixer la idea  de crear el projecte empresarial?

Pioners dins el sector i amb ganes de créixer, la direcció va passar al món de les begudes vegetals l’any 2002, adquirint el Sr. Escoda l’empresa d’origen valencià Costa Concentrados Levantinos, també d’origen familiar sent la primera indústria d'Espanya especialitzada en la fabricació de concentrats d'orxata de xufla des de 1897 i la primera empresa orxatera que va fabricar la primera orxata ecològica envasada en bric. Amb aquesta adquisició de la marca valenciana i les seves instal·lacions, l’activitat de l’empresa va créixer i va passar a ser fabricant de begudes a la planta d’Alcàsser, fent el trasllat a Riudoms on continua en l’actualitat.

 

“Costa Concentrados Levantinos va ser la primera empresa orxatera que va fabricar la primera orxata ecològica envasada en bric”

 

L’any 2015 es van adquirir a Riudoms les actuals instal·lacions per a reconvertir-les en una fàbrica d’última generació, tecnològicament parlant, on fabriquen les marques pròpies AMANDÍN® i COSTA®, que es poden trobar a botigues especialitzades o grans supermercats. Aquests productes es troben envasats amb la darrera tecnologia que ofereix el mercat, amb cartró d’origen vegetal en un 75% i reciclables en un 88%. Fins i tot el tap està fet a base de vegetals. 

A la planta de Riudoms es fabrica l’orxata de xufla de manera convencional i també l’orxata de xufla ecològica. A més a més, es fabriquen begudes derivades de cereals com la civada, l’espelta, el blat sarraí, i també de l’arròs o dels fruits secs (ametlla, avellana...) tradicionals de la zona del camp de Tarragona, també en la seva forma convencional o ecològic. També es fabriquen brous i sopes, ideals per tot l’any i nates líquides per cuinar provinents d’agricultura ecològica, així com cremes de fruits secs per a untar.

 

“A la planta de Riudoms es fabrica l’orxata de xufla de manera convencional i també l’orxata de xufla ecològica”

 

En què consisteix el vostre sistema d’obtenció d’orxata?

L’elaboració de l’orxata convencional ve caracteritzada per un procés en què els temps i la despesa d’aigua potable per tal de fer els rentats i la hidratació de la xufla a l’inici del procés és considerable i un pas limitant, generant així un abocament de residu líquid important al medi ambient ocasionat per la indústria elaboradora d’orxata de xufla. De manera general, l’elaboració convencional segueix amb un procés de desinfecció d’hipoclorit sòdic per tal d’eliminar possibles microorganismes presents a la xufla i continua amb una trituració per premses i molins, una maceració, separació de l’extracte de la part sòlida (residu), filtració, homogeneïtzació i tractament tèrmic per Ultra High Temperature (UHT) fins al seu final envasat.

A Costa Concentrados Levantinos S.L., hem desenvolupat un procés pioner i innovador de millora en el procés d’elaboració de l’orxata de xufla per tal de millorar principalment el rendiment, la sostenibilitat del medi ambient i les despeses de residu en el procés d’elaboració de l’orxata. Aquesta innovació està orientada a la millora de la valoració de l’orxata de xufla, un producte molt arrelat a la cultura Mediterrània. Aquest innovador procés d’elaboració de l’orxata de xufla ve diferenciat principalment respecte a l’elaboració de manera convencional en dos punts del procés: a) escurçament en temps de rentats i desinfecció per tractament tèrmic i no químic com en el cas de l’elaboració de l’orxata convencional i, b) un doble procés simultani de trituració i hidratació de la xufla sencera que permet obtenir un producte amb la incorporació de les propietats de la pellofa al producte final que no s’obtenia en l’elaboració de l’orxata de manera convencional.

 

“Aquesta innovació està orientada a la millora de la valoració de l’orxata de xufla, un producte molt arrelat a la cultura Mediterrània”

 

 

Quins avantatges ofereix el vostre mètode respecte als tradicionals de fabricació d’orxata?

Els avantatges que oferim amb el nostre procés innovador d’elaboració de l’orxata respecte al tradicional ve conduït principalment pel procés de producció. En aquest nou procés, obtenim una reducció en la despesa d’aigua en un 75% aproximadament respecte al procés convencional, el que implica una millora sostenibilitat mediambiental. A més a més, comporta una reducció en temps de rentats, millorant l’eficiència del procés de producció i la competitivitat empresarial a diferents nivells. La desinfecció de la xufla per tractament tèrmic en comptes de per productes químics (hipoclorit sòdic) millora la seguretat alimentària del producte final. En referència, el doble procés simultani de trituració i hidratació de la xufla sencera implica una millora tècnica de maquinària i instal·lacions al llarg del procés.

 

“En aquest nou procés, obtenim una reducció en la despesa d’aigua en un 75% aproximadament respecte al procés convencional”

 

Quines característiques té la vostra orxata? A quin públic/consumidor va dirigit?

Amb la incorporació d’aquest nou procés obtenim una orxata amb unes característiques nutricionals similar, quant al perfil d’àcids grassos, fibra, proteïna, hidrats de carboni (sucres), aminoàcids, flavonoides, àcids fenòlics i vitamines i minerals, a l’orxata elaborada pel procés convencional. Específicament vam veure un augment en les concentracions de Vitamina E i de Ferro en l’orxata acabada elaborada amb el procés innovador comparada amb l’orxata obtinguda amb el procés convencional. 

En referència a les característiques organolèptiques, obtenim una beguda densa i opaca amb una olor intens a xufla fresca i una bona percepció en boca.

És una beguda vegetal sense lactosa i sense gluten dirigida al consumidor en general. Es pot prendre tant freda a l’estiu com calenta a l’hivern sola o acompanyada de cafè o xocolata. A més a més, l’orxata és una beguda vegetal molt versàtil, ja que pot utilitzar-se per la preparació de postres, gelats, salses, etc.

 

 

Quins altres reptes de futur us plantegeu?

La filosofia de Costa Concentrados Levantinos S.L. va més enllà de l’objectiu de generar beneficis econòmics. El propòsit de l’empresa familiar, que busca constantment l’excel·lència en els seus productes caracteritzats en la innovació, és trobar l’impacte positiu en l’entorn en el qual es desenvolupa la seva activitat a diferents nivells.

En l’àmbit mediambiental, l’objectiu és reduir al màxim l’impacte en l’entorn social, duent a terme millores constants en els processos i les reduccions dels residus o subproductes que es generen derivats de la producció de les begudes d’origen vegetal. D’aquesta manera, es busquen constantment acords amb empreses dels voltants les quals puguin permetre una sostenibilitat en els processos.

Un altre aspecte fonamental que portem dins és la ideologia d’una economia circular i que consideren que s’ha de treballar per poder minimitzar l’impacte propi de l’activitat empresarial. D’aquesta manera es pretén establir convenis amb empreses de la zona per tal de poder aprofitar els subproductes generats de l’elaboració d’aquestes begudes i així minimitzar els minvaments dels productes generats. Un exemple d’aquesta ideologia de l’economia circular de l’empresa i que s’està duent a terme, és la reutilització del  subproducte dels cereals utilitzats per la realització de begudes vegetals el qual és aprofitat per granges de la zona per l’àmbit de l’alimentació animal.

Pel que a la investigació i innovació, és a Riudoms des d'on es gestiona la recerca de nous productes i de nous processos de producció tecnològics per a preservar al màxim les qualitats nutricionals dels aliments. A més a més, i a causa de la demanda de la societat generada per la pandèmia de la COVID-19, s’estan investigant nous productes que puguin millorar la salut i benestar humà amb característiques funcionals basades en l’evidència científica.

Per acabar, en l’àmbit social, es col·labora des dels seus inicis amb entitats de caràcter social, i també amb entitats i activitats esportives de la zona del Baix Camp. Des de Costa Concentrados Levantinos S.L., intentem tenir una vinculació propera amb qualsevol acció que tingui un impacte positiu en les famílies del nostre entorn més proper, i també amb la pròpia plantilla de treballadors per tal de poder ésser traslladat a la societat.