ALIMENTACIÓ | 08/02/2016  DARP/RuralCat

El Consell Oleícola Internacional reconeix el Laboratori Agroalimentari del DARP per a l'anàlisi d'olis

Aquesta distinció, que en aquest cas comprèn el període entre l'1 de desembre de 2015 i el 30 de novembre de 2016, representa un impuls del posicionament del Laboratori Agroalimentari com a referent en anàlisis d'oli d'oliva a Catalunya

Espectrofotòmetre. Autor: F. Xavier Vicens Burgués.

Espectrofotòmetre. Autor: F. Xavier Vicens Burgués.

El Laboratori Agroalimentaridel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP)  ha rebut el reconeixement del ‘Consell Oleícola Internacional’ (COI) com a Laboratori d’anàlisi física-química per al període comprès entre el passat 1 de desembre de 2015 i el proper 30 de novembre d’enguany.

Val a dir que el COI és l’únic organisme intergovernamental en el qual estan representats els països productors o consumidors d’oli d’oliva i olives de taula. És un importat espai per a debatre els assumptes d’interès per al sector oleícola, i compta amb un àrea Química que té com a objectiu el foment de la investigació i el desenvolupament de tecnologia i activitats de formació en el camp oleícola, també recomanar l’aplicació de les normes relatives a les característiques físiques, químiques i organolèptiques dels olis d’oliva, de sansa d’oliva i de les olives de taula, i la unificació dels mètodes d’anàlisi.

Per tal d’obtenir el reconeixement del COI, els laboratoris d’anàlisi han de demostrar la seva competència en l’aplicació dels mètodes d’anàlisi recomanats, mitjançant assaigs periòdics de control, i estar acreditats per un organisme estatal d’acreditació.

El Laboratori Agroalimentari va sol·licitar el reconeixement en l’àmbit fisicoquímic en el decurs de 2015 i va participar en l’assaig interlaboratori corresponent. Així, se li va atorgar el reconeixement en la 103 reunió del Consell dels membres, celebrada al novembre passat. El Laboratori Agroalimentari és l’únic laboratori oficial de Catalunya reconegut pel COI i és un dels 65 laboratoris reconeguts actualment arreu del món.

Així, aquesta distinció representa un impuls del posicionament del Laboratori Agroalimentari com a referent en anàlisis d'oli d'oliva a Catalunya.