Un estudi obre nous camins al disseny de fàrmacs més efectius contra la brucel·losi
Investigadors del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) han participat en un estudi que obre la porta al disseny de nous antibiòtics més específics i efectius contra la brucel·losi. L'estudi ha demostrat que en atacar una proteïna específica del bacteri és possible inhibir el seu creixement. Aquesta malaltia, causada pel bacteri Brucella, afecta sobretot el bestiar boví i oví, encara que també pot transmetre's a humans per contacte directe o per la ingestió de productes dels animals, especialment la llet i els derivats.
L'estudi ha descobert que els bacteris del gènere Brucella usen una proteïna específica en la síntesi els isoprenoides, lípids essencials per al seu creixement. Aquesta proteïna, batejada com a DRL, no és present en cap altre tipus d'animal ni en la majoria dels bacteris, el que permetrà dissenyar antibiòtics molt específics i, per tant, més efectius contra la malaltia: "Atacant aquesta proteïna és possible inhibir el creixement de Brucella sense causar danys a d'altres bacteris presents a l'organisme i que sí són beneficiosos", explica Manuel Rodríguez Concepción, investigador del CSIC i un dels autors de l'estudi.
Els investigadors han patentat la proteïna, ja que pot tenir importants possibilitats biotecnològiques per sintetitzar isoprenoides com el coenzim Q10, present a molts productes cosmètics.
En la investigació han participat científics de l'Instituto de Biomedicina y Biotecnologia de Cantabria (centre mixt del CSIC i la Universidad de Cantabria), la Universidad de Almeria i el Centre d'Investigació en Agrigenòmica (centre mixt del CSIC, la Universitat Autònoma de Barcelona i l'IRTA). La revista Proceedings of the National Academy of Sciences publica el treball.