Catalunya i Aragó són les comunitats amb més concentració de cabanya porcina
L'evolució del cens de porc a Espanya s'ha triplicat en les últimes tres dècades a determinades comunitats autònomes (CCAA). Segons dades de l'Observatori de Porcí de Catalunya, les que més han augmentat són Catalunya i Aragó.
En el cas concret de Catalunya, a l'any 1975 ja era la principal productora de porcí, amb 2,1 milions de caps, xifra que el 2008 es va multiplicar per tres, fins els 6,65 milions de caps.
Les innovacions tècniques, l’eficiència de la producció o el volum de les explotacions són els motius del creixement d'aquest sector, canvis estructurals que han tingut lloc en les tres últimes tres dècades.
Tanmateix, davant d'aquest creixement tan important del cens porcí, cal destacar que el nombre d'explotacions porcines ha disminuït considerablement en totes les CCAA en l’última dècada. Les que més ho han patit han estat La Rioja (75%); Castella-La Manxa (69%) i Navarra (65%). Però el fet d'aquesta disminució quant al nombre d'explotacions, ha fet que les explotacions que han anat quedant hagin augmentat de volum.
Aquest procés de creixement ha anat acompanyat d'un increment en la producció de carn. Així, si l'any 1998 el percentatge de carn porcina produïda a Catalunya era del 55%, l'any 2008 havia augmentat fins el 60%, essent més de la meitat de la producció destinada a la indústria càrnia. En concret, Catalunya produeix gairebé el 40% de la producció total de carn d'aquesta espècie d'Espanya.