Demostren la incidència negativa de formigues autòctones de la Península Ibérica
Investigadors de l'Institut Agroforestal Mediterrani (IAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) han demostrat en un estudi una incidència negativa de formigues autòctones de la Península Ibèrica, i en particular de l'espècie Lasius grandis, a les explotacions citrícoles.
L'estudi, publicat a la revista Environmental Entomology, constata que la presència d'aquestes formigues afavoreix l'expansió del poll roig de Califòrnia en els cítrics. El motiu, segons explica Ferran García Marí, investigador de l'IAM podria ser que les formigues impedeixen que el paràsit anomenat Aphytis, que pot eliminar la plaga, accedeixi a la melassa, una substància fonamental per a la supervivència.
Metodologia de l'estudi
Per a desenvolupar l'estudi, els investigadors de l'IAM van seleccionar 64 arbres en els que van impedir, mitjançant una barrera enganxosa al tronc, que les formigues hi pugessin. Mentre que uns altres 64 arbres sense barrera van actuar com a testimoni.
Durant dos anys, els experts de la UPV van mesurar i comparar la població de formigues, de poll roig de Califòrnia i de paràsits als arbres on havien exclòs formigues i als arbres no alterats, on les formigues podien pujar lliurement.L'investigador de l'IAM explica, a més, que l'efecte negatiu de les formigues no sols s'apreciava en comparar el grup d'arbres amb formigues i sense, "on es veia que hi havia més poll roig de Califòrnia als arbres amb formigues", sinó que també dins del grup d'arbres amb formiga hi havia una relació positiva entre l'activitat de les formigues i l'abundància del poll roig de Califòrnia en cada arbre.
Es tracta de les primeres ocasions en què els investigadors constaten la incidència directa d'aquestes formigues pròpies de la Península Ibèrica en els danys produïts pel poll roig de Califòrnia a la collita dels cítrics.