ENTREVISTA | 17/11/2022  Ruralcat

LOÏC LE GOUEFF  “L'aquaponia compta amb la capacitat de produir aliments de manera sostenible i té una mínima repercussió en els ecosistemes”

Parlem amb Loïc Le Goueff, CEO de Green in Blue, una de les empreses candidates del premi PITA 2021 en la modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a.

Loïc Le Goueff és un apassionat dels temes ambientals i va ser el treball que es pot desenvolupar de la mà de la ciència i la tecnologia el que el va inspirar a formar-se professionalment com a enginyer mediambiental al Technion d'Israel i a Enginyeria Ambiental i Biotecnologia a Barcelona. Mentre estudiava va néixer la idea de crear un projecte per generar un impacte positiu en el sistema de subministrament d'aliments, i és així quan l'any 2015 neix Aquapioneers, que tenia com a objectiu principal promoure l'educació STEAM i la fabricació de kits educatius d'aquaponia amb un enfocament tècnic i ambiciós en el context europeu. Després de quatre anys d'experiència adquirits en aquesta primera etapa, i amb el propòsit de tenir un enfocament més gran en el disseny d'implementació de sistemes de cultiu aquapònic, neix Green in Blue, el qual li ha permès desenvolupar els seus projectes amb una visió més àmplia en el món de l'aquaponia.

Green in Blue és una consultoria que es dedica a assessorar sobre aquaponia, una tecnologia que combina de manera eficient i sostenible el cultiu de plantes sense terra i la cria de peixos en un mateix sistema. Després de provar els seus sistemes propis a petita escala, l’empresa es disposa a construir la primera granja aquapònica de la província de Barcelona, anomenada Granja Blava. Actualment, s’està construint a un hivernacle reformat de 1.250 m² a Vilassar de Mar, i serà l’explotació més gran d’aquestes característiques de tot Catalunya. Les seves grans dimensions permetran a Green In Blue testar a escala comercial tots els seus sistemes de producció i poder optimitzar-los. D’aquesta manera, el disseny d’aquests mòduls es podrà exportar a altres llocs gràcies a la seva alta adaptabilitat. L’empresa ha estat candidata del premi PITA 2021 en la modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a.

Què us va impulsar a participar en els premis PITA?

El nostre objectiu principal és donar a conèixer el nostre projecte, que es troba en una fase inicial. Considerem que participar en els premis PITA ens permet mostrar els avenços tecnològics que impulsa l'aquaponia, que compta amb la capacitat de produir aliments de manera sostenible, generant aportacions a l'economia d'impacte i que, a diferència dels sistemes de cultiu tradicional com l'agricultura, té una mínima repercussió en els ecosistemes, menor fins i tot que altres alternatives relativament noves que estan a l'alça, com la hidroponia.

 

Com va néixer la idea  de crear el projecte empresarial?

Inspirats en proporcionar solucions sostenibles en matèria d'agricultura urbana, l'any 2015 neix Aquapioneers, una iniciativa sense ànim de lucre destinada a promoure l'aquaponia. Després d'un temps d'experiència vam veure la necessitat d'enfortir els serveis i els avantatges que té el món de l'aquaponia, atesa la demanda que vam detectar. És per això que vam decidir emprendre un camí que ens permetés produir a nivell comercial i, així, l'any 2019 neix Green in Blue. Actualment comptem amb la capacitat de dissenyar, instal·lar i brindar servei de suport de sistemes aquapònics personalitzat, promovent i expandint la producció responsable d'aliments, partint com a base fonamental la conscienciació social com a motor principal del nostre treball. 

 

“Actualment comptem amb la capacitat de dissenyar, instal·lar i brindar servei de suport de sistemes aquapònics personalitzat, promovent i expandint la producció responsable d'aliments”

 

Com funciona la vostra granja aquapònica? Quins avantatges suposa?

Gràcies a l'experiència i el treball que hem realitzat en el món de l'aquaponia, amb l'equip de Green In Blue, vam aconseguir dissenyar quatre mòduls capaços en conjunt de produir anualment 200.000 vegetals i 800 kg de peix aproximadament. D'altra banda val la pena ressaltar que l'aquaponia, com que és un sistema tancat basat en processos naturals, permet estalviar un 95% d'aigua i produir tres vegades més quantitat de vegetals que els mètodes tradicionals, així mateix no requereix fertilitzants (a diferència de la hidroponia) ni d'un sòl fèrtil. D'altra banda, els productes que oferim seran comercialitzats al mercat de proximitat, i s'evitarà el maneig de materials plàstics d'un sol ús.

L'aquaponia, com que és un sistema tancat basat en processos naturals, permet estalviar un 95% d'aigua i produir tres vegades més quantitat de vegetals que els mètodes tradicionals”

 

 

Quines característiques tenen els vostres productes? A quin públic van dirigits?

 

Els nostres productes són produïts de manera sostenible i tenen les millors característiques organolèptiques, garantint així la qualitat del producte. Els compradors seran intermediaris del sector HoReCa a qui preocupa especialment l'impacte ambiental derivat de la producció dels productes que adquireixen. El consumidor final serà majoritàriament persones que comparteixin aquests mateixos valors i que comptin amb un poder adquisitiu mitjà-alt, ja que a diferència de l'agricultura convencional, els productes aquapònics no compten, de moment, amb tanta visibilitat i la seva producció no es fa a grans escales, el que encareix els costos.

 

“Els nostres productes són produïts de manera sostenible i tenen les millors característiques organolèptiques, garantint així la qualitat del producte”

 

 

Quins altres reptes de futur us plantegeu?

A banda de posar en marxa la granja, ens plantegem poder expandir el nostre model en forma de franquícia a altres llocs, un cop haguem validat el seu funcionament amb aquesta nova explotació. A més, volem dur a terme més processos d'innovació, com ara l'ús de gambetes per a la secció aqüícola pel fet que aquesta espècie ha demostrat en els últims anys ser molt eficient en termes de cultiu, per la qual cosa té un gran potencial per millorar encara més el procés aquapònic, aconseguint produir més proteïna animal amb el mateix consum.