Salvador Vergés "El PITA també reconeix l'esperit emprenedor d'una generació que s'ha hagut de reinventar arran de la crisi"
Renovació, col·laboració, innovació... són alguns dels valors que destaquen en aquesta entrevista amb Salvador Vergés, fundador de Bas Alimentària i la marca Natrus i guanyador del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), en la modalitat al jove emprenedor innovador. També parlem de crisi, necessitat, superació, família, empresa... de la vida de pagès.
Salvador Vergés, fundador de Bas Alimentària i la marca Natrus i guanyador del PITA 2015
Salvador Vergés va néixer a Olot l’any 1976. És enginyer de camins i va dedicar-se a l’obra civil fins el 2010, any que va decidir anar viure de pagès i iniciar estudis agraris. Amb el seu impuls, Mas La Carrera s’ha transformat en una explotació visitable, pionera en introduir la prestigiosa raça bovina Angus a l'Estat, associada amb la cooperativa La Fageda i un dels tres socis de Bas Alimentària, que comercialitza la primera hamburguesa 100% natural amb 8 dies de caducitat en atmosfera protectora. El 2015 fou guardonat amb el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària, en la modalitat al jove emprenedor innovador.
Què representa la innovació per a vostè i la seva empresa?
Crec que, en el món empresarial, la innovació és quelcom imprescindible. Al llarg de la història, les empreses que han triomfat han estat les innovadores, el que passa és que avui dia s’ha estructurat en departaments específics de r+d+i.
En el vesant professional gaudeixo més engegant projectes, donant-los forma a partir d’una idea. Quan tot està en funcionament i esdevé una rutina ja no m’atrau tant i he de començar alguna cosa nova...
Com gestionen la innovació?
Bas Alimentària és una empresa que va néixer en acoblar els recursos ja existents dels dos socis. Mas La Carrera tenia la granja, el ramat, els camps per l’alimentació, la seva maquinària i l’enllaç amb l’escorxador. Noel Alimentària tenia unes línies de producció de carn fresca i elaborats carnis, una logística de distribució i uns contactes comercials. És per això que Bas Alimentària té poca estructura i la innovació prové de les idees que cada soci pugui aportar.
La idea de fer un elaborat carni, una hamburguesa 100% natural sense cap additiu químic però amb vuit dies de caducitat gràcies a una atmosfera protectora i un estricte tractament de la cadena de fred, va sorgir d’una inquietud personal i de la necessitat de donar sentit a la vida de pagès que vaig escollir ara fa tres anys.
Quines formes diferents de treballar han sortit d’aquest valor i d’aquesta gestió?
Criar vedella de pastura forma part de la meva família política des de fa quatre generacions i el canvi ha estat substancial perquè la seva feina abans acabava a les portes de l‘escorxador. Generaven una carn de molta qualitat alimentada amb farratges propis no transgènics, d’unes races molt escollides i de vedelles criades en llibertat. La carn es venia a l’escorxador o al client però no arribava amb nom i cognoms fins a la boca del consumidor final ni es feia cap elaboració. Per a Noel Alimentària també és novetat participar de la propietat i gestió dels animals que vesteixen les seves línies de producció. És a dir, un soci arriba més lluny en la cadena de valor i l’altre s’inicia des del punt zero.
Quina va ser l’idea original que va impulsar la creació de Bas Alimentària?
La idea original va néixer fa tres anys, quan buscava una alternativa a guanyar-me la vida com a enginyer de ponts i camins i vaig anar viure al mas amb la filla gran de la família. Llavors, decideixo continuar la feina ramadera encapçalada pel meu sogre i donar-li un altre aire. Em vaig adonar que la tasca tradicional de ramader no és rentable si realment s’imputen totes les hores dedicades i els recursos destinats. El preu de la carn a les llotges no dóna un marge suficient per justificar l’activitat. Amb les ganes, la il·lusió i la necessitat de donar un sentit econòmic i empresarial a la meva nova professió, vaig emprendre nous projectes.
“la força del petit davant de la gran indústria agroalimentària és obrir les portes, mostrar que allò que fas respon a una realitat i uns valors i no a una pura estratègia de màrqueting”
El primer, va ser fer que l’explotació pogués rebre visites. Sempre he entès que la força del petit davant de la gran indústria agroalimentària és obrir les portes, mostrar que allò que fas respon a una realitat i uns valors i no a una pura estratègia de màrqueting.
El segon fou un canvi de raça. Partíem de races franceses que permetien major escandall i vam canviar a Aberdeen Angus amb l’objectiu de millorar la qualitat de la carn; la d’aquesta raça és més marbrejada, amb un vetat de greix que la fa més tendre i gustosa. Vam ser els pioners en tot l’Estat en introduir aquesta raça d’origen escocès amb pedigrí.
Un altre projecte va ser associar-nos amb la cooperativa La Fageda, una marca de confiança, per porta’ls-hi la gestió agrícola i ramadera.
Finalment, el nostre projecte més gran era aconseguir que tota la carn que sortís de Mas La Carrera tingués nom i cognoms i vam crear la marca Natrus per arribar fins a la boca del consumidor. Tot i ser una pime vam veure que si destinàvem tota la canal, excepte el filet i l’entrecot, a fer un sol producte, una hamburguesa d’alta qualitat, podríem passar de Bracons i arribar a les grans cadenes d’arreu de Catalunya. Aquesta hamburguesa no només havia de tenir totes les referències i valors que he explicat sinó que també havia de ser un producte diferenciat. Volia que fos el primer elaborat carni de l’Estat amb una caducitat de vuit dies en atmosfera protectora sense necessitat d’afegir cap additiu químic. Aquí va ser quan vaig explicar el nostre projecte a Noel Alimentària i es van sumar amb el seu equip de r+d+i per fer realitat aquesta
innovació.
La nostra hamburguesa està present a grans cadenes com Carrefour, Caprabo, Corte Inglés, Alcampo, Casa Ametller o Bonpreu i som l’hamburguesa premium de Port Aventura.
A més, hem començat a comercialitzar l’entrecot i el filet envasats en skin al buit, fem també mandonguilles, hamburgueses mixtes de vedella i porc duroc i estem desenvolupant un pernil cuit 100% de vedella i altres productes que han de respectar els tres pilars: productes de 360 graus, controlats des de l’inici fins al final, que siguin d’alta gamma dins la gran distribució i 100% naturals.
Fins i tot, hem arribat a tancar del tot el cercle amb un petit restaurant a Barcelona, el Yours que està al carrer Londres.
Al llarg del procés creatiu o de recerca han rebut ajuda: centres de recerca, empresarials, finançament...?
L’ajut rebut no ha estat per Bas Alimentària sinó per a mi quan vaig fer la incorporació com a jove agricultor a Mas La Carrera. Vaig rebre 33.000 euros, una part de l’administració catalana i altra de l’europea. Els vam fer servir per comprar el primer ramat d’Aberdeen Angus i aconseguir la matèria prima que volíem per al projecte. A Bas Alimentària hem rebut el guardó PITA que té una dotació de 6.000 euros i altres distincions sense retribució com la de finalista a millor iniciativa de jove empresari.
Ara, però, volem desenvolupar la primera hamburguesa amb quaranta dies de caducitat en fresc i estem mirant d’aconseguir finançament europeu amb la col·laboració de l’administració catalana.
Quins canvis/esforç ha representat a nivell de producció?
El mas s’ha transformat perquè ha canviat la raça de vaquí de carn, s’ha adaptat per ser visitable i, a més, té la línia de recria del vaquí de llet de La Fageda.
Noel Alimentària també ha dissenyat noves línies de maquinària per poder fer la nostra hamburguesa, que a nivell de textura es basa en l’estil de l’steak haché dels francesos. Aquesta maquinària és diferent a la que tradicionalment es fa servir a l’Estat o a Catalunya.
"els programes d’ajuts, assessorament o formació s’haurien de poder adaptar al màxim a cada necessitat i circumstància particular; potser així són més difícils d’aplicar però són més pràctics i tenen més èxit”
Quins han estat els beneficis a nivell comercial o empresarial?
El 2015, després d’estar dos anys al mercat, hem assolit el nostre punt zero. Estem fent unes 16.000 hamburgueses per setmana i també venen entrecots i mandonguilles. Tot això ens permet començar a tenir marge de benefici i anar creixent. A nivell de facturació estem al votant d’un milió d’euros.
Com valora l’existència d’un guardó com el PITA? Quina experiència té en la seva participació?
Rebre aquest premi em va fer una il·lusió especial perquè l’he anat seguint i sempre m’he emmirallat en els guanyadors d’altres edicions i de totes les categories. Per això em vaig presentar quan estava segur que havíem desenvolupat una innovació diferenciada i implantada comercialment. Crec que, a banda de reconèixer això, el PITA també premia l’esperit emprenedor d’una generació com la meva, que s’ha hagut de reinventar arran de la crisi. El fet de que el jurat sigui tant competent i que hi hagi darrera una administració com la del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya fa que, tot i que l’objectiu de la innovació no era aconseguir el guardó, et faci sentir molt orgullós del que has aconseguit.
Què demanaria a les institucions per impulsar i afavorir més la innovació?
La veritat és que aquesta pregunta me la fan sovint i mai sé com respondre. Reconec la importància de premis com el PITA i els programes d’ajuts, assessorament o formació i crec que s’haurien de poder adaptar al màxim a cada necessitat i circumstància particular; potser així són més difícils d’aplicar però són més pràctics i tenen més èxit.