AGRICULTURA | 21/11/2022  Ruralcat

S’ha celebrat el 20è aniversari de l’ADV de l’avellana

A la jornada, es va fer un repàs dels seus orígens, un balanç de la feina feta i de la situació actual i es van exposar els reptes de futur. Finalment, es va fer un homenatge a companys i als socis fundadors.

L’ADV de l’Avellana assessora 12 Cooperatives, 515 socis i disposa de tres persones tècniques que assessoren 7.130 Ha de fruiters de closca, olivera i vinya.

S’ha celebrat el 20è aniversari de l’Agrupació de defensa vegetal de l’avellana i cultius mediterranis, 20 anys d’assessorament  al costat dels productors, amb l’assistència de més de 150 agricultors/es

A la jornada, es va fer un repàs dels seus orígens, un balanç de la feina feta i de la situació actual i es van exposar els reptes de futur. Finalment, es va fer un homenatge a companys i als socis fundadors.

 

 

L’ADV de l’avellana i cultius mediterranis es va constituir l’any 2002. En els seus inicis la seva tasca es va centrar en el control de la Zeuzera pyrina i en la implantació de la tècnica de confusió sexual per al seu control. Al llarg d’aquests 20 anys ha dut a terme nombroses tasques: assaigs, viatges tècnics, jornades i cursos de formació pels productors, ha col·laborat amb diverses entitats (Universitats, Centres de recerca, empreses, altres ADV,...) per tal de resoldre problemàtiques concretes d’origen desconegut, com per exemple darrerament la taca blanca de l’avellana. Ha estat important l’esforç realitzat per a la implementació de sistemes alternatius a la lluita química, com la captura massiva en olivera i la confusió sexual en vinya i també en models predictius i recomanacions de reg mitjançant estacions meteorològiques pròpies, així com en la promoció de distintius de qualitat mitjançant certificacions en sistemes de Producció Integrada i Producció Agrària Ecològica.

També es va debatre sobre les noves línies de treball a seguir, prioritzant l’impacte del canvi climàtic, l’avenç en assessorament en agricultura ecològica i producció agrícola sostenible entre d’altres.

L’ADV de l’Avellana assessora 12 Cooperatives, 515  socis i  disposa de tres persones tècniques que assessoren 7.130 Ha de fruiters de closca, olivera i vinya.

Actualment, a tot Catalunya hi ha registrades 119 ADV  amb 180 persones tècniques que assessoren a prop de 22.935 agricultors que representen més del 48 % dels declarants de la DUN l'any 2022, i 223.684 ha dels principals cultius, és a dir el 29% dels conreus més importants: arròs, cereals i farratgeres, vinya, fruiters, olivera, fruiters de closca, cítrics, hortalisses, ornamentals i vivers.

 

Font: DACC