ALIMENTACIÓ | 26/02/2016  DARP

La IGP Gall del Penedès ja és una realitat a Catalunya

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat l'Ordre del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per la qual s'aprova el reconeixement i el reglament transitoris, de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès, i es reconeix el seu consell regulador provisional.

Logotip de la IGP Gall del Penedès.

Logotip de la IGP Gall del Penedès.

El reconeixement definitiu a escala europea s’assolirà quan s’inscrigui en el registre europeu de denominacions d’origen i indicacions geogràfiques protegides. Aquest procediment es troba en un punt molt avançat atès que el passat 23 de febrer es va publicar la sol·licitud al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE). Per aquest motiu, s’espera que la IGP Gall del Penedès serà una realitat també a nivell internacional a l’estiu.

L’esmentada Indicació Geogràfica Protegida (IGP) va ser promoguda i sol·licitada per l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca amb la intenció de dinamitzar, valoritzar i protegir la producció d’aviram penedesenc. Els productors preveuen que el reconeixement com a IGP serveixi per a incrementar les vendes i el valor afegit del producte. Però la importància i l’impacte econòmic i social del reconeixement de la IGP no es limita a un impacte directe, sinó que es preveu un impacte indirecte sobre l’economia del territori degut a la repercussió sobre el turisme. A més, s’espera que la IGP Gall del Penedès se sumi a les denominacions d’origen víniques del Penedès (DOP Penedès i DOP Cava), i reforci encara més la idea que el Penedès és terra de productes de qualitat, arrelats al territori que són un bon complement per a potenciar el turisme.

El ‘Gall del Penedès’, la seva cura, consum i comercialització han format part de l’aprenentatge consuetudinari de la pagesia del Penedès durant segles. Literatura escrita, tradició oral i obres artístiques descriuen com en totes les masies es criava aquestes aus, tant per a abastir el nucli familiar, com per a ser durant temps base de l’economia familiar, atès que els ous d’aquestes aus, de color marró vermell intens (conegut com a ‘ou rogenc de Vilafranca’), es venien i eren molt apreciats en els mercat locals (mercat de Vilafranca, documentat el segle XII) i en el mercat de Barcelona, així com la carn del ‘Gall del Penedès’ també gaudia de gran reputació i renom, fet que es demostra amb la realització de la ‘Fira del Penedès’ que es remunta al segle XII , després ‘Fira de Sant Tomàs’, i actualment coneguda com a ‘Fira del Gall’. La continuïtat ininterrompuda d’aquest certamen anual ha fet que els agricultors de la comarca, que tenien petites granges, poguessin exposar i vendre el seu producte, mantenint una alimentació tradicional condicionada pel cultiu de la vinya de la zona emparada per la IGP.

La Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès protegeix carn fresca de pollastre de la varietat Penedesenca negra millorada de la raça Penedesenca tradicional. Es tracta d'una au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleugera i de producció de carn pesada, resistent a la calor i al fred mediterrani. És una carn que es caracteritza per la seva qualitat gustativa, el color rogenc de les canals i una carn i uns músculs ferms i sucosos.

Per la cria del ‘Gall del Penedès’ s’utilitza un sistema de producció estretament lligat a la tradició vitivinícola de la zona amb la inclusió de granet de raïm en la seva dieta. Altres característiques de la producció és que els animals es crien en galliners que disposen d'accés a l'exterior durant tot l'any, i l’edat mínima de sacrifici és de 98 dies.

La zona de producció de la IGP ‘Gall del Penedès’ compren 73 municipis de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf, l’Anoia i l’Alt Camp. Aquesta zona geogràfica de producció de la IGP ‘Gall del Penedès’ ha estat definida en funció del criteris següents: antiguitat i reputació del producte, realitat econòmica, social i històrica del territori, i els factors mediambientals.

La zona de producció de la IGP ‘Gall del Penedès’ està formada pels municipis següents:

  • Alt Penedès: comarca sencera (27 municipis)
  • Baix Penedès: comarca sencera (14 municipis)
  • Garraf: comarca sencera (6 municipis)
  • Anoia (25 municipis): Argençola, La Llacuna, Cabrera d’Igualada, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola, Vallbona d’Anoia, Capellades, La Torre de Claramunt, Carme, Orpí, Santa Maria de Miralles, Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Castellolí, El Bruc, Òdena, Igualada, Rubió, Jorba, Montmaneu i Copons
  • Alt Camp: Rodonyà