ENTREVISTA | 20/12/2022  Ruralcat

MIQUEL I ANTONI ALTÉS  “La nostra aplicació agrupa en una única plataforma un conjunt de funcionalitats que tradicionalment estarien disponibles en diferents aplicacions”

Parlem amb Miquel i Antoni Altés, creadors d’Anawin360 i finalistes en els premis Ruralapps 2021 en la modalitat Professional.

Anawin360 és un producte creat per Miquel i Antoni Altés, tots dos informàtics de formació però molt vinculats al sector de la vitivinicultura. Tots dos són de Batea, a la Terra Alta, una zona eminentment vinícola on el sector primari és el principal motor econòmic. Tant el Miquel com l’Antoni van realitzar els seus estudis a centres especialitzats de Reus i Tarragona, respectivament. En èpoques diferents tots dos van anar a treballar a grans empreses a Barcelona ciutat, on van poder seguir guanyant experiència en innovació tecnològica. Primer va ser el Miquel (any 2005), quan després de passar per una altra empresa del territori, torna a Batea i comença a treballar al sector vitícola aportant solucions informàtiques, i després l’Antoni (any 2013), que desfà el camí i s’uneix al projecte. Al llarg d’aquests anys han crear una plataforma molt especialitzada en el sector a través de la qual realitzen projectes de digitalització per a diferents tipus d’empreses i institucions, sempre relacionades amb el raïm i vi.

AnaWin360 és una app que està pensada per optimitzar la gestió integral dels cellers, des de la viticultura fins a la gestió amb el consell regulador. És una app que integra funcionalitats sobre el mapa i a través de l’aplicació mòbil de control sanitari de la vinya, de planificació i d’organització de la collita, quadern de camp i control de feines, informació històrica sobre les despeses i inversions als conreus, els tractaments fitosanitaris, els adobs i els recursos dedicats cada campanya, i també eines de traçabilitat i gestió administrativa amb el consell regulador, tot integrat amb una capa GIS i els codis del Registre Vitícola de Catalunya. Aquesta aplicació ha estat finalista en els premis Ruralapps 2021 en la modalitat Professional.

 

Què us va impulsar a participar als premis Ruralapps? 

Principalment el fet de poder donar visibilitat a projectes com el nostre, que és un projecte d’innovació fet des d’un entorn rural com és la Terra Alta, i dirigit a empreses de tot l’estat. Ens agrada poder explicar que des del nostre poble donem servei a cellers i viticultors del país, i que ens posicionem com una opció referent al sector.

 

“Ens agrada poder explicar que des del nostre poble donem servei a cellers i viticultors del país”

 

Com va néixer la idea del projecte?

Nosaltres tenim una experiència llarga en el sector del vi. Primer, amb el sistema de traçabilitat alimentària i, després, amb el programa GIS que serveix per a fer gestió de la viticultura. Això ens permet identificar les necessitats dels nostres clients de forma molt propera, i testar-les amb terminis curts. L’app, al final, és un recull de petites funcionalitats que resolen problemes molt concrets en el dia a dia dels cellers.

 

-Com funciona la vostra aplicació i quins avantatges suposa per al sector de la viticultura i les empreses vitícoles?

L’app és una extensió de la nostra plataforma, que porta a la mobilitat diferents aspectes de la gestió dels cellers i de les vinyes. Això ens permet arribar a molts més clients, ja que el celler “tipus” és una micro o petita empresa, amb un nivell de digitalització que no sol ser molt elevat, i que amb una sola eina poden donar resposta a molts aspectes del dia a dia. Per tant, aconseguim que l’adopció de l’eina sigui molt àgil i, a la vegada, la satisfacció també sigui elevada. A la nostra plataforma no es repeteixen tasques ni dades, existeix una traçabilitat real i integral des de la vinya fins a l’ampolla de vi, i integra tota la cadena de valor, digitalitzant els processos crítics que fan que el seu ús sigui àgil i eficaç.

 

“A la nostra plataforma no es repeteixen tasques ni dades, existeix una traçabilitat real i integral des de la vinya fins a l’ampolla de vi”

 

 

A quins usuaris va dirigit?

A usuaris professionals del sector vitivinícola. Principalment a responsables de cellers que necessitin tenir control de diferents aspectes de les vinyes i del celler de forma centralitzada. La nostra aplicació agrupa en una única plataforma un conjunt de funcionalitats que tradicionalment estarien disponibles en diferents aplicacions.

 

Quants usuaris hi ha adherits actualment?

Actualment tenim uns 80 clients amb el nostre sistema de traçabilitat integral. Però estem gestionant la traçabilitat de més de 150 cellers, a través de col·laboracions molt potents com la que tenim amb la DOQ Priorat.

 

Quantes descàrregues teniu registrades?

Les xifres són modestes, donat que el sector també és petit. Unes 150 descàrregues, ja que hi ha professionals que necessiten compartir informació amb altres col·laboradors, i dins d’una organització ens demanen diverses llicències per a poder treballar de forma molt més eficient.

 

-Teniu prevista alguna millora, innovació o projecte de futur?

Si, la llista és llarga. A grans trets, seguirem treballant per a facilitar les gestions als cellers, millorant la part de la viticultura, i segurament ampliant les funcions amb els consells reguladors. Com a element més innovador estem valorant la integració de blockchain a l’app; sembla que cada cop aquesta tecnologia està més valorada pel consumidor i això serà un tret diferencial que ha de servir als cellers per a poder explicar millor els seus productes.