MEDI NATURAL | 23/12/2022  Ruralcat

A partir del 2 de gener les petites i microexplotacions agràries queden dispensades de la prohibició establerta en la normativa de residus

Amb aquesta modificació, les petites i microexplotacions restaran subjectes a la normativa en matèria de prevenció d’incendis.

El Congrés dels Diputats ha aprovat, recentment, una modificació de l’article 27.3 de la Llei 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sòls contaminats para una economia circular, per la qual es prohibia explícitament la crema de residus generats en l’entorn agrari, amb l’excepció de cremes per motius fitosanitaris i de prevenció d’incendis motivats.

La modificació es realitzarà mitjançant una disposició final de la Llei per la qual es regulen el sistema de gestió de la Política Agrícola Comú i altres matèries connexes. Aquesta modificació dispensa del compliment de la prohibició general a les petites i microexplotacions agràries. És a dir, empreses amb un nombre de treballadors inferior a 50 i un volum de negoci inferior a 10 milions d’euros.

L’entrada en vigor d’aquesta nova normativa es preveu pel 2 de gener i comportarà que aquest tipus d’explotacions agrícoles, ramaderes i silvícoles quedaran dispensades de la prohibició establerta en la normativa de residus, però restaran subjectes a la normativa en matèria de prevenció d’incendis. Això comporta que s’hagin de realitzar les corresponents comunicacions de crema de restes vegetals durant el període comprés entre el 16 d’octubre i el 14 de març.

Amb la intenció de simplificar els tràmits, des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural estem habilitant un espai per a la gestió de comunicació de cremes per tal que quan entri en vigor la nova normativa, es pugui comunicar com es feia en anys anteriors. En aquest sentit, a partir del dia 2 de gener, un cop s’hagi publicat la nova norma, a la pàgina web del Departament s’habilitarà el tràmit per fer la comunicació de crema pertinent. Cal tenir present que fins al dia 2 de gener els tràmits seran els vigents actualment.

 

Font: DACC