INNOVACIÓ | 12/01/2023  Ruralcat

Es posa en marxa la cinquena edició de l’iFest, la competició de reptes que provenen de la ciència, la tecnologia i la discrupció

Enguany l’iFest estrena un programa intensiu d’entrenament adreçat als i les joves, l’iFest Bootcamp a través del qual els equips prepararan la solució als reptes i es formaran en prototipatge, innovació i emprenedoria a través de design thinking.

Els reptes provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La Generalitat de Catalunya, a través del lideratge dels Departaments d’Educació, Cultura, Recerca i Universitats, Empresa i Treball i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, posa en marxa la cinquena edició de l’iFest, un programa d’emprenedoria i innovació que ofereix acompanyament als i les joves amb l’objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions als reptes de la societat. Aquests reptes provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

L’objectiu d’aquesta iniciativa és traslladar la consciència que els i les joves poden fer grans coses en els pròxims anys, que poden ser més “sofisticades” del que inicialment poden pensar, i que aquesta sofisticació pot venir de la ciència, la innovació, la tecnologia i, en definitiva, de la disrupció en general.

L’iFest està adreçat a tots i totes les joves que tenen interès per la ciència, la innovació, la tecnologia i que vulguin fer aportacions disruptives a la societat. Els i les participants de l’iFest són joves estudiants de segon cicle d’ESO, Formació Professional, Batxillerat i d’estudis universitaris, anomenats players, que es constitueixen en equips de tres integrants i que en la categoria júnior compten amb un/a docent o shaker que els guia en tot el projecte.

Els equips han de resoldre diferents reptes reals: un per cadascun dels Departaments que lideren l’iFest i  d’altres plantejats per empreses que, a través de la tecnologia, volen tenir impacte en la societat. La metodologia utilitzada es basa en quatre fases: Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i condueix els projectes cap a la disrupció. Durant el transcurs, treballaran amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva. El procés ja està en marxa i durarà diversos mesos amb l’objectiu d’aconseguir solucions als reptes que siguin innovadores i alhora, viables.

 

Els reptes als quals han de respondre els projectes dels equips participants són:

- Agbar – Com podem impulsar l’ús d’aigua regenerada?

- Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació – Com podem augmentar i fer atractiva la producció i el consum de continguts científics entre els joves?

- Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu – Com podem promoure el benestar emocional per prevenir els problemes de salut mental infanto-juvenils?

- Hospital Vall d’Hebron – Com podem millorar la humanització i l'experiència de les estades hospitalàries de llarga durada del col·lectiu adolescent ingressat al nostre hospital?

- Mobile World Capital – Com reduïm els trastorns de conducta alimentària a través de la tecnologia?

- Sónar+D – Com podem crear un escenari de música 100% verd?

- Departament d’Empresa i Treball – Com podem facilitar l'accés a la informació sobre els ajuts que l’Administració posa a disposició dels emprenedors/es, les petites empreses i la ciutadania en general?

- Departament d’Educació – Com fem possible mantenir i crear valor en la relació entre els i les exalumnes i els centres educatius on han cursat els seus estudis?

- Departament de Cultura – Com fomentaríeu la cocreació i l’intercanvi artístic al metavers?

- Departament de Recerca i Universitats – Com pot la ciutadania millorar els problemes de cronicitat i la qualitat de vida de persones dependents?

- Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural – Com podem prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari?

- Repte de lliure elecció pels equips de la categoria Sènior

 

La competició constarà de dues categories: júnior i sènior. Els tres millors equips de cada categoria guanyaran l’oportunitat de preaccelerar els seus projectes amb una setmana d’acceleració a Catalunya i, a més, pels millors equips de la categoria sènior, una setmana extra a una ciutat estrangera amb un ecosistema innovador i emprenedor potent.

Bootcamp iFest, From challenge to solution: Enguany l’iFest estrena un entrenament intensiu i concentrat en uns pocs dies que busca proporcionar el suport en la preparació del repte d’una manera atractiva i intensiva per tal que els joves i les joves (players) i els docents i les docents (shakers) puguin introduir-se en la metodologia Design Thinking, suport en el prototipatge i començar a encarar la resolució del repte. És una activitat opcional però altament recomanable per fer una immersió en aquesta metodologia i confeccionar un bon treball.

- Challenge Competition, Decode your talent: És una competició per reptes i per fases en dues categories: Júnior (15 – 18 anys) i Sènior (18 – 30 anys). La competició es durà a terme en format demo day i els i les participants hauran de presentar la seva solució en un pitch a un dels reptes plantejats. Hi haurà diferents premis i també reconeixement a la comunitat educativa.

- Acceleration, Make it real: Premi a les tres millors solucions aportades pels equips de cadascuna de les diferents categories (júnior i sènior). Se’ls premiarà amb la participació en un programa de preacceleració per millorar i testejar el prototip al mercat i conèixer altres ecosistemes d’innovació a través d’una acceleració a una ciutat a l’estranger, així com possibles contactes o inversors/es en el cas de la categoria Sènior.

 

Una altra de les novetats de l’edició d’enguany és la creació i desenvolupament de l’Open Campus, Meet inspiration: un espai d’innovació i emprenedoria amb formació en línia asíncrona durant el curs escolar/acadèmic, amb diferents nivells i categories (ESO, FP, Batxillerat i Universitats) que pretén ser un espai de coneixement i font d'inspiració per potenciar i visibilitzar la innovació i l'emprenedoria entre tota la comunitat educativa, oferint instruments i recursos als i les joves i docents de tots els nivells educatius a Catalunya, així com una comunitat de players i shakers.

 

Tecnologies exponencials, present i futur

Les tecnologies exponencials tals com la IOT, la nanotecnologia, la intel·ligència artificial, la robòtica, la VR/MX, la biotecnologia i el blockchain estaran molt presents durant l’iFest com a eines per resoldre els grans reptes de la humanitat. Els i les players entraran en contacte amb aquestes tecnologies que seran part del desenvolupament dels seus projectes a través de diferents workshops tecnològics per descobrir tecnologies exponencials mitjançant la realitat augmentada o el gaming de la mà dels seus protagonistes: empreses i experts que donen solucions als reptes més urgents del món.

 

Calendari previst de les dates pròximes més importants

-iFest Bootcamp: del 27/02/2023 fins al 24/03/2023

Inscripcions des del 9 de gener fins al 9 de febrer

-iFest Challenge Competition: 25/05/2023

Inscripcions des del 13 de març fins a l’11 d’abril

 

Les empreses que col·laboren amb l’iFest

Enguany comptem amb la participació d’empreses i institucions fortament arrelades a Catalunya i que lideren la innovació del nostre país.

Agbar – Aigües de Barcelona és una gran empresa de gestió de l’aigua que posa la innovació al centre per doblegar els reptes en el seu dia a dia. Aquesta serà la segona vegada que participa a l’iFest.

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació – La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació és una entitat privada amb més de 30 anys de recorregut fent foment de la recerca, la cultura científica i la innovació.

Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu – L’Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu és un centre mèdic de referència d’alta especialització en Pediatria i salut materna d’àmbit internacional.

Hospital Vall d’Hebron – Vall d’Hebron és un campus sanitari de prestigi internacional que aposta per millorar l’assistència als seus pacients a través d’iniciatives innovadores.

Mobile World Capital – La fundació Mobile World Capital Barcelona és un valor cabdal de la tecnologia i la innovació per a Catalunya. Aquesta serà la tercera vegada que participa a l’iFest.

Sónar+D – El Sónar+D és un congrés internacional d’innovació tecnològica lligat al Sónar, el festival de música electrònica que se celebra anualment a la ciutat de Barcelona.

 

Dades de les edicions anteriors de l’iFest

- 1a edició: va tenir lloc a Fira de Barcelona i la Cúpula de les Arenes l’any 2016. Hi varen assistir unes 3.000 persones, en un format de ponències, exposició i reptes.  Van participar 2.400 joves, 81 centres escolars i 309 docents i tècnics d’emprenedoria.

2a edició: va ser el 30 de novembre de 2017 al Palau Sant Jordi amb 7.000 participants en un challenge i un espectacle amb ponents rellevants de l’ecosistema emprenedor català e internacional.

3a edició: L’any 2018 es va celebrar l’iFest Countdown (on s’oferia un programa d’aprenentatge als participants) i l’iFest Zero (Congrés de la disrupció i la tecnologia adreçat a joves). L’iFest Countdown va ser un programa de 6 mesos d'aprenentatge i competició on van participar 373 Equips, 1.613 Players, 199 Shakers i 99 centres educatius.

- 4a edició: l’iFest Countdown 2020-2021, amb la participació de 1.150 joves (players) i 109 docents (shakers), un total de 181 equips registrats. I un Demo Day en la Barcelona Startup Congress.

 

Font: Departament d’Empresa i Coneixement