TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 03/03/2016  RuralCat

Èxit de la XV Jornada Tècnica Intercomarcal del Blat de Moro

Uns 130 productors i tècnics del sector van assistir a la XV edició de la Jornada Tècnica Intercomarcal sobre el cultiu del blat de moro, que organitzen l'IRTA i el DARP i que enguany s'ha emmarcat en el conjunt d'activitats de la 144a Fira de Sant Josep.

Imatge de la XV Jornada intercomarcal del panís

Imatge de la XV Jornada intercomarcal del panís

Aquesta edició ha abordat de manera especial aspectes tècnics directament relacionats amb les possibilitats del doble cultiu ordi-blat de moro en una única campanya, i que pot constituir a priori una de les possibilitats de producció intensiva més atractives per a les zones dels nous regadius. Tècnics de l’IRTA, de la Universitat de Lleida i del sector cooperatiu han tractat diferents aspectes directament relacionats amb el maneig del cultiu en aquestes condicions.

En la jornada també va tractar el creixent problema que està suposant l’elevat nivell de micotoxines que s’està detectant en la comercialització del blat de moro destinat a la fabricació de pinso. Tècnics de l’IRTA, van fer una anàlisi de la situació actual així com de diferents actuacions possibles en el maneig del cultiu per tal de minimitzar el problema a nivell del sector productor.

Com es tradicional, la Jornada ha servit també com a marc de presentació dels resultats dels assaigs d’avaluació de noves varietats de blat de moro que l’IRTA ha realitzat a Catalunya durant la passada campanya 2015. Els tècnics del Programa de Cultius Extensius de l’IRTA responsables d’aquests assaigs han mostrat els resultats obtinguts en aquesta xarxa experimental, amb especial èmfasi en les característiques dels nous híbrids que estan mostrant una millor adaptació a les condicions de cultiu de les nostres zones productores.

La XV edició d’aquesta Jornada ha esdevingut, un any més, cita del sector productor de blat de moro català amb les últimes novetats tècniques al voltant d’aquest cultiu, el més important en la producció agrícola extensiva de les comarques de regadiu catalanes.