FRUITA | 03/03/2016  Afrucat

Una de cada dues pomes consumides a l'Estat és d'importació

La poma d'importació passa del 38% l'any 2014 al 44% l'any 2015 a les cadenes espanyoles, malgrat la renovació varietal continuada i les noves i competitives plantacions nacionals

Una de cada dues pomes que es consumeix a Espanya és d'importació, segons reflecteix l'estudi de monitorització de la fruita als lineals de venda "Poma i pera nacionals VS poma i pera d'importació a les principals cadenes espanyoles "realitzat per AFRUCAT a Lleida, Saragossa, Barcelona i Madrid.

Tot i la renovació varietal continuada i les noves i competitives plantacions del territori nacional, pràcticament la meitat de la poma que es ven als lineals és d'importació, un 44% respecte al 53% de la fruita nacional. Aquesta xifra representa una reculada de la fruita espanyola respecte al mateix estudi realitzat l'any passat en què la poma d'importació era el 38%.

L'anàlisi també constata que una mateixa cadena mostra una estrategia diferenciada en les seves pròpies botigues en funció de la seva localització geogràfica. En aquest cas, s'observa una major sensibilitat a les botigues ubicades a les zones de producció o properes a elles. Així trobem que, en general, a les cadenes ubicades a Lleida hi ha més poma autòctona, seguides de les de Barcelona i Saragossa i finalment a les botigues de Madrid que és on hi ha menys fruita nacional (40%).

D'aquesta observació s'extreu l'ordenació de les cadenes segons el percentatge de referències que tenen en pomes i peres de procedència espanyola.

En el cas de pomes, 5 supermercats dels analitzats es troben al voltant del 80% i més de pomes de procedència espanyola als seus lineals.

En el cas de peres, hi ha 16 supermercats que es troben al voltant del 80% i més de peres de procedència espanyola als seus lineals, 5 dels quals arriben fins al 100% de pera autòctona.

En paraules de Manel Simon, director general d'Afrucat, "ens trobem en un moment econòmic crucial per a la fructicultura, amb una bona producció altament competitiva. És el moment de promocionar el que és nostre com fan a la resta d'Europa".

El comitè de Llavor de Fepex ha coincidit a demanar al consumidor que exigeixi fruita autòctona en el punt de venda i que opti per aquelles ensenyes que donen suport a la producció. També han demanat més sensibilització a totes les cadenes que encara no han fet l'aposta per donar suport a les zones de producció espanyoles i la seva economia. Pel que fa a l'administració se li ha sol·licitat que continuïn en la línia en què ja treballen, amb les estratègies de proximitat i les reunions amb les cadenes per demanar-los que prioritzin la producció espanyola.

Afrucat representa el 57% de la producció espanyola de pera, el 65% de poma i el 35% de fruita d'os. L'Associació engloba al voltant de 100 firmes productores amb 10.000 treballadors, 45.000 hectàrees repartides per diverses comunitats autònomes, principalment Catalunya i Aragó, i 1.000 milions de quilograms de fruita, entre les que s'inclouen préssec, nectarina, pera, poma, cirera, pruna, albercoc i préssec pla.

Afrucat ostenta la presidència del comitè de fruita de llavor de FEPEX, forma part de l'Assemblea de Regions Europees Productores de Fruites i Verdures (AREFHL), és membre de Freshfel (el lobby europeu de Fruites i verdures) i participa activament en les diferents reunions sectorials organitzades pel Ministeri d'Agricultura i la Comissió Europea. Afrucat també exerceix la secretaria de l'Associació 5 al dia, associació per a la promoció del consum de les fruites i verdures.
 

Informació relacionada