INNOVACIÓ | 18/01/2023  Ruralcat

CowTalk i AI-QUA, els guanyadors de la 4a edició de l’AI4ALL

CowTalk ha estat premiat al millor projecte, i AI-QUA, a la millor idea innovadora.

L’objectiu del programa AI4ALL és impulsar la generació de tecnologia i projectes emprenedors en Intel·ligència Artificial.

La quarta edició del programa AI4ALL, impulsada pel Parc de Recerca UAB, el Centre de Visió per Computador, l'Escola d'Enginyeria de la UAB i l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC, ha arribat a la final amb la celebració d’un concurs dels projectes que s’han desenvolupat.

A l’acte final del programa, els participants van presentar els seus projectes davant d’un jurat format per Lissette Lemus, gestora de Transferència de Tecnologia a l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC; Josep Lladós, director del Centre de Visió per Computador, i Esther Parra, investigadora del Research Centre of Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI) de la UPC, que van valorar els projectes i en van escollir el millor i la millor idea innovadora.

El projecte guanyador va ser CowTalk, que proposa el desenvolupament d’un sensor acústic per detectar vocalitzacions de vaques lleteres i així poder monitoritzar el benestar dels animals. L’objectiu és poder identificar problemes en el benestar de vedells i vaques a través de la tecnologia i facilitar, així, la feina als ramaders. La solució es basa en col·locar sensors acústics als corrals, i a través de l’anàlisi del so, identificar malalties respiratòries en vedells, detectar el moment del part de les vaques o dolor durant la munyida.

Darrere el projecte hi ha Heng-Lun Ko, Pol Llonch, Eva Mainau, Raúl David Guevara i Cristian Larrondo, de l’spin-off de la UAB AWEC i compta amb el suport de La Salle. La tecnologia que proposen permetrà una detecció primerenca dels problemes que es notificaran a través d'una aplicació mòbil, facilitant una intervenció precoç i minimitzant l'afectació del benestar i millorant la producció.

AI-QUA va ser escollida com la millor idea innovadora. Aquest projecte planteja l'ús de dades de teledetecció (satèl·lits) per detectar, modelar, i predir contaminants en l’aigua de mar. La idea, creada per Ramon Prat, Sebastià Mijares, Miquel Royo i Bartomeu Alorda, es basa en la creació d’un sistema automàtic que doni una estimació de la presència de patògens en platges diàriament, i que també permeti fer un seguiment de floracions algals al mar i la costa per a la indústria de la pesca. Amb aquest sistema, a més, es podrà fer prediccions a curt termini d’aquests fenòmens que poden informar decisions i productes del sector pesquer i turístic.

A més d’aquests dos projectes, durant la 4a edició de l’AI4ALL també s’han desenvolupat: LactAI, un sistema de control integral per als processos d’elaboració de formatge usant eines d’IA; Healthtek, una plataforma d’anàlisi avançada de dades biomètriques de pacients per optimitzar la diagnosi de psicòlegs per al sector de la salut mental, i AI-Read4U, que proposa el desenvolupament d’una eina per resumir els termes i les condicions de totes les aplicacions i pàgines web per saber quina informació s’accepta.

L’objectiu del programa AI4ALL és impulsar la generació de tecnologia i projectes emprenedors en Intel·ligència Artificial. Està subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball i compta amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus i el patrocini del programa The Collider de Mobile World Capital.

 

Font: Parc de Recerca UAB