ESTADÍSTIQUES | 18/01/2023  Ruralcat

Disponible l’Estudi dels costos d’elaboració vi base Cava 2022

L’any 2022, el cost de producció i elaboració de les varietats Macabeu i Xarel·lo ha estat de 0,57 €/kg, i el de la varietat Parellada de 0,64 €/kg.

Aquest estudi ha estat elaborat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPC-IRTA).

Es presenta l'Estudi dels costos d'elaboració vi base Cava 2022 elaborat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPC-IRTA) per encàrrec del Gabinet Tècnic del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).

Des del sector productor s’està demanant una major transparència amb la finalitat de conèixer la participació dels costos de producció en el preu final del producte, per aquest motiu, s’ha elaborat un informe sobre els costos de producció estimats per les tres varietats de raïm més utilitzades per l’elaboració de cava (Macabeu, Parellada i Xarel·lo).

Per obtenir els resultats d’aquest informe, es va elaborar un qüestionari molt reduït que recollia les principals categories de cost en l’elaboració de vi base cava. El període de l’estudi engloba les campanyes 2018-19, 2019-20 i 2020-21. Els resultats aconseguits són molt representatius del sector, ja que la mostra obtinguda representa al voltant del 40% de la producció total a Catalunya. 

A partir d’aquests resultats, s’ha pogut elaborar una taula amb les categories de costos inclosos en l’elaboració de vi base cava i l’estructura dels costos de l’elaboració, on s’ha vist que els costos més elevats són els de personal de celler i oficina (29,9%).  L’informe també recull el cost de producció i elaboració de vi base cava segons les varietats. En el cas de la varietat Macabeu i Xarel·lo, aquest és de 0,57€/kg, i per Parellada és de 0,64€/kg. En el cas del preu per litre, per les dues primeres varietats és de 0,87 €/l, i per la tercera, 0,97€/l.

Si us interessa el món agrari i voleu estar informats de l’actualitat i les novetats, podeu fer la subscripció al butlletí a través de la web del DACC per rebre el butlletí informatiu de Novetats Estadístiques.

 

Font: DACC