ESTADÍSTIQUES | 19/01/2023  Ruralcat

Publicades les dades de l’Observatori del Món Rural 2022

L’Observatori destaca el creixement positiu de la població rural i que l’envelliment continua essent una realitat al món rural.

L’Observatori té com a antecedents la feina feta per la Fundació del Món Rural amb les dues edicions de l’Atles de la Nova ruralitat (2009 i 2015) i les tres primeres edicions de l’Observatori (2017, 2018 i 2019).

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha publicat l'Observatori del Món Rural 2022, un conjunt d'indicadors anuals que permeten copsar d'una ullada el dinamisme del món rural català i la seva evolució respecte de l'urbà. Aquesta edició presenta les dades referents de l'any 2015 al 2021, fent una anàlisi comparativa i identificant els comportaments i les tendències de la població.

Les dades demogràfiques del 2022 destaquen el creixement positiu de la població rural. Aquest creixement en l'entorn rural, va acompanyat d'una disminució de la població estrangera en aquest àmbit. L'envelliment continua essent una realitat al món rural, amb una major presència d'homes respecte de l'entorn urbà en les franges d'edat més avançada. Pel que fa al gènere, la població nouvinguda al món rural també és més masculinitzada que al món urbà, fet que no contribueix a la paritat entre sexes.

A l’estudi també s’hi veuen assenyalades  les evidents conseqüències de la pandèmia de la COVID-19 en el terreny econòmic, que tot i ser generalitzat, l’impacte ha estat lleugerament inferior en les poblacions rurals. El nombre d’afiliats a la Seguretat Social ha augmentat considerablement en els nuclis rurals i l’atur ha disminuït fins a arribar a una taxa registral en les zones rurals del 8,5%. Quant a l’activitat agrària, augmenta una mica el nombre d’indústries agroalimentàries en l’àmbit rural i urbà, i també s’han incorporat 68 joves més al sector agrari.

L’observatori també recull en positiu la valoració dels serveis de salut, on el grau de satisfacció continua superant l’urbà. També és destacable l’increment dels estudiants universitaris per cada 1.000 habitants amb comarca de residència familiar rural, que continua creixent. Finalment, es presenten un seguit de mapes entre els quals es troba la distribució comarcal de l’índex socioeconòmic territorial i l’índex de dinamisme socioeconòmic.

L’observatori té com a antecedents la feina feta per la Fundació del Món Rural amb les dues edicions de l’Atles de la Nova ruralitat (2009 i 2015) i les tres primeres edicions de l'Observatori (2017, 2018 i 2019). El 2020 el Departament va apostar per donar continuïtat a l'eina, amb la publicació de la seva primera edició aquell mateix any. Les dades en aquesta nova edició 2022 es presenten en un format més visual, dinàmic i interactiu, el qual permet fer consultes dels indicadors a escala comarcal, i fins i tot en molts casos per municipi.

Si us interessa el món agrari i voleu estar informats de l’actualitat i les novetats, podeu fer la subscripció al butlletí a través de la web del DACC per rebre el butlletí informatiu de Novetats Estadístiques.

 

Font: DACC