PROVES ALS SECTORS CÍTRIC, VINÍCOLA, CERVESER I LACTI | 23/08/2010  RuralCat

L'ozó millora els processos de postcollita i higiene

Ainia Centre Tecnològic en col·laboració amb empreses i institucions de la indústria agroalimentària ha posat en marxa dos projectes que demostren els avantatges mediambientals, sanitaris i econòmics de la utilització de l'ozó en els processos d'higiene d'equips, conservació del producte i tractament de l'aigua per a la seva possible reutilització. L'ozó és un gas que es degrada ràpidament per donar oxigen, convertint-se en un poderós oxidant amb un efecte bactericida d'ampli espectre que no genera residus químics. A més, es pot combinar amb llum ultraviolada, un germicida que no té cap efecte residual ni secundari.

674513_agenda font dar

 

El projecte Regena, recolzat pel govern valencià, empreses de la indústria citrícola i de béns d'equip especialitzats, està desenvolupant nous sistemes de tractament postcollita de cítrics basats en la utilització de l'ozó combinat amb la llum ultraviolada (tècniques d'oxidació avançada). El projecte Ozonecip, aplicat als sectors vinícola, cerveser i lacti, ha estat elegit per la Comissió Europea com un dels millors projectes mediambientals dins del seu programa Life.

 

Tecnologies més netes per a la indústria hortofructícola

 
Les pèrdues econòmiques ocasionades per les malalties de postcollita constitueixen un dels principals problemes a les centrals citrícoles. Actualment el seu control es basa en l'aplicació en postcollita de fungicides químics de síntesi, malgrat que aquest tipus de tractaments tenen un impacte ambiental i un elevat consum d'aigua. D'altra banda, en les empreses productores de suc, els processos de neteja i desinfecció d'instal·lacions requereixen importants consums d'aigua i productes químics (detergents, desinfectants...) i donen lloc a un elevat volum d'aigües residuals.
 
La tècnica de l'oxidació avançada permetrà desenvolupar i implantar una nova tecnologia que contribuirà a la reducció de la presència de plaguicides als productes acabats i en les aigües residuals, i la disminució del cost per la no utilització de productes químics, l'estalvi d'aigua o la reducció de la gestió d'abocaments; tot això sense perdre qualitat comercial del producte acabat i reduint l'impacte mediambiental. Tot això es tradueix en un augment de la seguretat alimentària, de la qualitat de la higiene i de la productivitat de l'empresa.
 

Ozonecip aconsegueix estalviar més del 50% de l’aigua

 
El projecte Ozonecip també ha corroborat el potencial de l'ozó com a agent desinfectant alternatiu als agents químics tradicionals, reduint considerablement l'impacte ambiental. Concretament, proves als subsectors vinícola, cerveser i lacti han aconseguit un estalvi de més del 50% d'aigua i reduir a la meitat la contaminació orgànica de l'abocament generat durant el rentat de dipòsits.
 
Ozonecip ha estat elegit per la Comissió Europea com a millor projecte mediambiental Europeu al costat d'uns altres 22 del programa Life. El projecte es va iniciar en 2005 i compte amb la participació d'Ainia centre tecnològic (Espanya), Bionord (Alemanya), la Universitat de Gdans (Polònia), i de les empreses Domecq Bodegas, Brauerei Beck GmbH & co KG (Becks) i MeiereGenossenschaft e.G. Langernhorn (Mglang).
 

Com s'obté l'ozó per a ús agroindustrial

L'ozó és un agent antimicrobià molt eficient per la seva elevada força oxidant i és capaç de destruir gran part dels microorganismes d'una manera ràpida i irreversible. A més, no deixa residus ja que es descompon en oxigen després de l'acció desinfectant.

L'ozó d'ús agroindustrial s'obté de forma senzilla a partir de l'oxigen de l'aire en equips denominats “generadors”. Es fa passar un corrent d'aire sec a través d'uns elèctrodes concèntrics on es produeix una descàrrega elèctrica que excita les molècules d'oxigen (O2) presents en l'aire. Aquestes reaccionen i formen transitòriament l'ozó (O3) en forma de gas.

 

Informació relacionada