INDÚSTRIES ALIMENTÀRIES | 30/01/2023  Ruralcat

Es presenta el nou INCAVI LAB, un dels laboratori més avançats d’Europa

L’INCAVI LAB és el laboratori de referència del sector vitivinícola a Catalunya i la seva transformació i millora és un dels compromisos adquirits en el Pla estratègic horitzó 2025 de l’INCAVI.

L’objectiu final de la inversió és dotar d’eines el sector per continuar augmentant la qualitat dels vins catalans que s’ofereixen al consumidor final.

La directora general de l'INCAVI, Alba Balcells, acompanyada del cap del Servei de Viticultura i Enologia, Xoán Elorduy, ha presentat la nova etapa del laboratori de l'INCAVI, resultat d'una inversió d'1 milió d'euros ja compromesa l'any 2022 pel Departament d'Acció Climàtica i que pot augmentar enguany si s'aproven els nous pressupostos.

La inversió realitzada s’ha traduït en la millora tant de les infraestructures analítiques, cosa que suposa per exemple doblar el volum de tasques assumibles, com de les infraestructures tecnològiques destinades a millorar els processos i l’experiència d’usuari dels professionals i cellers del sector en la seva relació amb l’INCAVI LAB.

A més de doblar la capacitat analítica, les noves infraestructures de l’INCAVI LAB permetran quintuplicar la producció de llevats autòctons, un element clau per al procés de producció vinícola gràcies al qual es facilita la identitat del terrer. Els nous equips bioreactors adquirits serviran per augmentar, per exemple, de la soca P-29, un llevat molt reconegut en el món dels vins escumosos.

Aquesta superior capacitat analítica permetrà, per exemple, executar noves analítiques d’al·lèrgens, metalls pesants i Brettanomyces. També s’han incorporat al catàleg de serveis noves acreditacions ENAC, com el pH i la sobrepressió. De la mateixa manera, a finals d’enguany, l’INCAVI LAB oferirà un servei actualitzat per poder complir la nova normativa europea sobre etiquetatge nutricional.

Aquesta inversió impulsa també el coneixement i la recerca i ofereix solucions innovadores per a un sector altament competitiu amb vocació internacional. Ampliar el ventall de paràmetres acreditats per ENAC permet completar la capacitat analítica de l’INCAVI LAB, cosa que respon a les demandes del sector. L’objectiu final de la inversió és dotar d’eines el sector per continuar augmentant la qualitat dels vins catalans que s’ofereixen al consumidor final.

Informació relacionada